Læsetid: 3 min.

Læst udefra: Vi bygger en verden af åndelige former

Den amerikanske filosof Molly Farneth genlæser Hegel for at minde om, hvordan ideerne skal omsættes til institutioner og social praksis, hvis de skal gøres virkelige og vigtige for os
23. juni 2018

Det svarer nærmest til, at man kører hestevogn på motorvejen i det 21. århundrede, hvis man i dag taler om ’verdensånden’ og ’åndens former’. Det var den tyske filosof Georg Wilhelm Friedrich Hegel, der for 200 år siden udviklede disse bemærkelsesværdige vendinger, som i dag forekommer gammeldags og underlige. Man skulle mene, vi var blevet alt for moderne til at tro på og tale om fænomener som ’verdensånden’.

Men disse ord er alligevel ikke afviklede og smidt på historiens losseplads. Filosoffer, som vil begribe menneskelige fremskridt i historien og den vanskelige forbindelse mellem ideerne inde i vores hoveder og institutionerne i vores sociale virkelighed, bliver ved med at vende tilbage til ’verdensånden’ og ’åndens former’ hos Hegel.

Forklaringen er sandsynligvis, at Hegels begreber betegner noget fundamentalt i menneskelige fællesskaber, som vi ikke har dannet tidssvarende ord for. Og hvis vi vil forstå dette fundamentale ved fællesskaberne, må vi finde os i, at vi kommer til at tale om ’ånden’ som noget virkeligt. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Ditlev Nissen
  • Ejvind Larsen
Hans Ditlev Nissen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu