Anmeldelse
Læsetid: 10 min.

Sacha Baron Cohen er en ferm agent provocateur, men kynismen, han afslører, er velkendt

Komikeren Sacha Baron Cohen har igen klædt sig ud som diverse overdrevne stereotyper for at lokke afstumpet vrøvl ud af de magtfulde amerikanere, han møder. Man må sige, der er gevinst, men det er lige før, overraskelsen udebliver. Afstumpet vrøvl er man jo så vant til
Sascha Baron Cohen i karakter som den israelske antiterrortosse Erran Morad, sammen med en våbenaktivist. Ikke så få er blevet snydt af komikerens forklædninger, men deres ekstreme udsagn fremstår mindre ekstreme i dag, i en ekstrem verden, end de har gjort tidligere.

Sascha Baron Cohen i karakter som den israelske antiterrortosse Erran Morad, sammen med en våbenaktivist. Ikke så få er blevet snydt af komikerens forklædninger, men deres ekstreme udsagn fremstår mindre ekstreme i dag, i en ekstrem verden, end de har gjort tidligere.

Ritzau Scanpix

Moderne Tider
28. juli 2018

En selvbestaltet journalist med konservative grundholdninger og fleksibel virkelighedsopfattelse ved navn dr. Billy Wayne Ruddick Jr. interviewer Bernie Sanders og journalistikonet Ted Koppel, som udvandrer i protest mod hans definition af solformørkelse.

En venstreorienteret, selvundskyldende (men ikke desto mindre selvretfærdig) hvid cismand ved navn Nira Cairi-N'Degeocello cykler gennem USA med en lyserød pussyhat trukket ned over hentehårshestehalen for at møde republikanere »åbent og uden fordomme i håbet om at ændre deres barnlige og racistiske holdninger.«

En israelsk antiterrorekspert har visioner for bevæbning af småbørn, og en tidligere indsat forsøger sig som kunstner, der udelukkende arbejder med kropsvæsker og afføring.

Det er nogle af de karakterer og scenarier, den britiske komiker Sacha Baron Cohen udfolder i sin nye mockumentary, hvis to første afsnit er ude nu. Serien har skabt furore, fordi virkelige mennesker med virkelig magt i den grad har blameret sig i mødet med Baron Cohens karakterer, som de ikke vidste var fiktive.

Sådan er det jo bare

Sacha Baron Cohens speciale er at ramme forskellige stereotyper så rent med sin udklædning, accent eller dialekt, kropssprog og ordvalg, at han kan overdrive klicheerne ud i det groteske, uden at hans interviewpersoner fatter mistanke om, at der er tale om gøgl.

Han blev i første omgang kendt i rollen som den britiske forstadsrapper Ali G, der svælgede i hiphoplingo og sin egen charme, når han interviewede kendte. I rollen som den kasakhiske reporter Borat inkarnerede og overdrev Sacha Baron Cohen alle tænkelige fordomme om livet i fattige tidligere sovjetstater. Borat fandtes som element i Baron Cohens satireproduktioner i flere år, før han blev omdrejningspunktet for mockumentaryfilmen Borat!: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, som under dække af at være rejsejournalistik handlede om at generere dybt akavede situationer gennem Borats upassende opførsel og udtalelser.

Snydt så det driver: Våbentilhængeren

Reaktionerne har været kraftige fra de mennesker, som er blevet snydt af Sacha Baron Cohen og ’Who Is America’. Våbentilhængeren er en af dem:

I første afsnit af Who Is America møder man blandt andet den tidligere Mossad-agent og anti-terrorisme-ekspert Erran Morad, der vil bevæbne 3-16-årige børn og på den måde undgå fremtidige skolemassakrer.

Morad fremlægger sin idé for våbenaktivisten Philip Van Cleave, som siger ja til at medvirke i en reklamefilm for det træningsprogram til børn, Kinder-Guardians, som Morad har udviklet.

Cleave vidste godt, at noget var galt, skrev han allerede i april efter at have mødt Morad, men han sagde ja, så han »kunne finde ud af, hvem der stod bag dette, og hvad det skulle bruges til. Jeg tænkte, at hvis jeg havde ret i, at det var fup, så kunne jeg sladre og advare våbenrettigheds-miljøet over hele landet for at beskytte så mange mennesker som muligt og måske afspore dette angreb.«

Det lykkedes ikke, og flere af Cleaves meningsfæller er med i afsnittet og reklamefilmen, hvor de med aktivistens egne ord tager sig »virkeligt dumme ud.«

Den samme metode benyttede Baron Cohen sig af i Brüno, hvor hovedpersonen er en flamboyant homoseksuel østrigsk modereporter, der igen er på rundrejse i USA. Brüno er beklædt med så tilpas meget mental teflon og udstyret med så opfindsomme spørgsmål, at han f.eks. får en præst, der arbejder med at omvende homoseksuelle til heteroseksuelle, gjort helt forvirret.  

Sacha Baron Cohen har altså været på opdagelse i diverse amerikanske miljøer før, og det nye i Who is America er seriens fokus dels på de politiske og demografiske skel i det amerikanske samfund, dels de mange magtfulde politikere, der er gået i fælden.

I rollen som den ekstremt bredskuldrede og -kæbede israelske antiterrorekspert Erran Morad får Cohen overtalt et imponerende antal våbenlobbyister og politikere til at medvirke i produktionen af en kampagne for bevæbning af småbørn. De afslører sig selv som ukritiske tilhængere af alt, der ikke er afvæbning. Våbenaktivisten Philip Van Cleave fremstår som en papegøje uden elementær viden om hverken den menneskelige fysiologi eller populærkultur, når han foran Baron Cohens kamera lirer følgende af:  

»Småbørn kan – ligesom ugler – se i slowmotion. Børn under fem år har mere af Blink 182-feromonet, som produceres i den del af leveren, der hedder Rita Ora. Det lader nervereflekserne bevæge sig langs Cardi B-hjernebanen til Wiz Khalifa 40 pct. hurtigere.«

Blink 182 er et rockband, Rita Ora er en sanger, og Cardi B og Wiz Khalifa er rappere, men hvor skulle han også vide det fra? Det er i absurde, opfindsomt konstruerede scener som denne, at Who is America er sjovest. Sacha Baron Cohen er et virtuost vrøvlehoved.

Snydt så det driver: Politikeren

Reaktionerne har været kraftige fra de mennesker, som er blevet snydt af Sacha Baron Cohen og ’Who Is America’. Politikeren er en af dem:

Jason Spencer, der er republikansk medlem af repræsentanternes hus i staten Georgia, lader sig snyde af Erran Morad i andet afsnit af Who Is America og medvirker i en antiterrorisme-video.

Han ytrer en lang række racistiske ukvemsord og smider bukserne for at bruge sin nøgne bagdel til at skræmme en potentiel terrorist med truslen om homoseksualitet. Georgias guvernør reagerede skarpt på Spencers optræden, og Spencer har nu annonceret, at han vil træde tilbage. Han undskyldte sig dog med de dødstrusler, han har fået:

»Min frygt var højnet til et niveau, hvor jeg ikke kunne tænke klart eller forstå, hvad det var, jeg sagde ja til, da jeg deltog i hans ’undervisning’. Jeg fik at vide, at det blev optaget som en ’demonstrationsvideo’ for at give andre de samme evner i Israel. Jeg fortryder dybt det sprog, jeg brugte, og min deltagelse i ’undervisningen’ i det hele taget. Hvis ikke jeg havde været så distraheret af min egen frygt, ville jeg aldrig have indvilget i at deltage. Jeg undskylder til min familie, venner og folk i min valgkreds for denne latterligt grimme episode.«

De scener, der har fået mest opmærksomhed, er dog dem, hvor hans medvirkende selv fører ordet. Van Cleave udtaler således også, at børn kan være meget effektive soldater, fordi de endnu ikke har udviklet samvittighed. Et skandaløst kynisk udsagn, som burde få det til at løbe koldt ned ad ryggen på en. Det var nok lykkedes før i tiden, før USA fik en præsident, hvis udtalelsers absurditet og skruppelløshed overgår samtlige medvirkende i Who is America. Der findes radikaliserede våbentilhængere, der står så stejlt på retten til at bevæbne sig, at de er ude af stand til at tænke kritisk. Det ved man nu, men det vidste man også før. 

Who is America er helt klart tv, der siger noget om den tid, vi lever i. Både gennem de medvirkende og gennem den pseudodokumentariske form, der parodierer det for tiden ofte sete forsøg på at skildre og forstå polariseringen i det amerikanske samfund. Men det siger også noget om tiden, at man kan være forholdsvis uberørt af de ekstreme udtalelser og handlinger, som Sacha Baron Cohen lokker sine medvirkende til.

'Nu må du ikke være fordømmende' 

Dr. Billy Wayne Ruddick Jr. fra enmandsmediet Truth Library (eller bare Truthbrary, fordi lib med meget god vilje kan forstås som en reference til liberal) er en parodi på højreorienteret presse og dens samtidige problematisering og praktisering af fake news.

Kropsvæskekunstneren Rick Sherman er en kærkomment afbræk fra de betændte politiske diskussioner, her er det bare det potentielt akavede i, at han i den grad er villig til at dele sin krop med verden – og den høflige kvindelige gallerist – der er sjov. Hun er på sin side generøs nok til at donere nogle kønshår til hans hjemmelavede pensel.

Af alle karaktererne i Who is America er antiterroreksperten Erran Morad den mest rendyrkede agent provocateur, der med en selvfølgelig voldsparathed og kammeratlig tone får våbentilhængere til at opføre sig på absurde måder. Samme attitude får selveste Dick Cheney til at slappe af og føle sig godt nok tilpas til på henkastet måde at forklare, at det ikke hedder tortur, men forbedret afhøring.

Snydt så det driver: Galleristen

Reaktionerne har været kraftige fra de mennesker, som er blevet snydt af Sacha Baron Cohen og ’Who Is America’. Galleristen er en af dem:

En af dem, der klarer sig bedst i mødet med Sacha Baron Cohen, denne gang forklædt som eksfangen Rick Sherman, er galleristen Christy Cones.

Sherman har siddet 21 år i fængsel og vil nu være en kunstner, der bruger sine kropsvæsker i de værker, han præsenterer for Cones. Hun tager ham alvorligt og forsøger at hjælpe. Hun var dog ikke helt tryg ved situationen, fortæller hun i et interview med Vulture:

»Kunst er altid blevet brugt til at belyse moderne emner, som er vigtige for en kultur og et samfund. Og engang imellem er nogle mennesker blevet ofret på kunstens alter, så det kan ske. Det gælder både kunstneren og genstanden for kunsten. I bund og grund viderefører Sacha en lang tradition, der blev påbegyndt for tusinder af år siden af mennesker som Aristofanes og Petronius og Jonathan Swift og Voltaire. Kunst og satire, det gør ondt.«

Den mest latterlige figur gør den republikanske delstatspolitiker, som under dække af antiterrortræning råber n-ordet (for at tiltrække sig maksimal opmærksomhed, forklarer Morad) og bakker ind i Morad, der spiller terrorist, med sin bare røv, der ifølge den falske antiterrortræner repræsenterer en trussel om øjeblikkelig homoseksualisering.

Tricket med at klæde sig ud som meningsfælle og lokke folk til at fremstå som den værst tænkelige udgave af dem selv, minder i øvrigt om Mads Brügger (dengang Cortzen) og Jacob Boeschous mockumentaryserie fra 2004 Danes for Bush, hvor de gav sig ud for at være pro-Bush-aktivister op til det amerikanske valg. Dengang var der bare ikke samme gevinst, når de to danskere prøvede at fremprovokere rabiate udtalelser. De medvirkende begyndte enten at snakke i øst og vest på et meget generelt niveau, eller også trak de lidt på skuldrene og prøvede at nuancere billedet. 

Det samme sker, når indbegrebet af venstreorienteret dogmatisme Nira Cairi-N'Degeocello indfinder sig hos et velhavende ægtepar, Jane og Mark Page Thompson, der er trofaste Trump-tilhængere. Han lægger ud med at foreslå, at de i stedet for at bede bordbøn fremsiger et oprindeligt-amerikansk chant, og de indvilliger.

Herefter følger et vandfald af sludder og vrøvl, når Nira Cairi-N'Degeocello i kulturmødets hellige navn forklarer, hvordan de ellers gør i hans familie. Han gør, hvad han kan for at chokere med frimodig snak om, hvordan hans søn (der er opkaldt efter homoaktivisten Harvey Milk) og hans datter (opkaldt efter den pakistanske børne- og kvinderettighedsaktivist Malala) via kameraovervågning bliver tvunget til henholdsvis at stå op og sidde ned, når de tisser, for på den måde at bryde med traditionelle kønsrollemønstre.

Snydt så det driver: Realitystjernen

Reaktionerne har været kraftige fra de mennesker, som er blevet snydt af Sacha Baron Cohen og ’Who Is America’. Realitystjernen er en af dem:

Corinne Olympios, der blandt andet er kendt for sin optræden i realityshowet The Bachelor, møder i andet afsnit af Who Is America den italienske milliardær og filantrop Gio Monaldo (også Cohen).

Olympios tror, at hun skal medvirke i en reklamefilm for en af Monaldos velgørenhedsorganisationer, og han får hende til at lyve om, at hun har reddet menneskeliv i Afrika, og optræde i filmet materiale, hvor det ser ud, som om hun er i en ebolazone.

»Jeg håber, at folk kan se, at det bare er en Sacha Baron Cohen-spøg,« siger Olympios i et interview med The Daily Beast, hvor hun virker stolt over sin medvirken, men også fortæller, hvor oprørt og urolig hun blev under optagelserne.

»Han har narret en bunke berømte mennesker. Det er let, det er sjovt, det er ikke noget alvorligt. Jeg håber, folk kan se det, og at de ikke flipper ud over, at jeg siger visse ting. Folk, der kender mig, ved, at jeg er en virkelig fantastisk person.«

Når han spørger, hvordan de to republikanere gør det i deres ægteskab, forklarer manden stille og roligt, hvordan de fordeler husarbejdet ligeligt mellem sig. De fremstår i det hele taget fornuftige og sympatiske, fordi de er så velopdragne. Jane Page Thompson minder sin mand om, at man ikke må afbryde eller være fordømmende over for sine gæster og opfordrer Cairi-N'Degeocello til at lade sine børn tisse, som de nu har lyst til. 

Cairi-N'Degeocellos scener er sjove, fordi ophobningen af amerikanske venstrefløjsklicheer er så massiv, og mere generøse over for de medvirkende end resten af Who is America, fordi den falske venstrefløjser påtager sig rollen som hensynsløs egotripper uden selvindsigt. De har ikke samme kynismeafslørende karakter som Erran Morads scener, til gengæld er det velgørende at se rollefordelingen vendt på hovedet.       

'Who is America'. Manuskript og instruktion: Sacha Baron Cohen m.fl. De første to af syv afsnit kan ses på HBO Nordic. Nye afsnit hver søndag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Har tidligere set et klip med ham som Ali G., og jeg tror det stadig findes på Youtube, hvor han kører den stakkels FBI mand, en moden herre i øvrigt, helt rundt på gulvet med både stoffer, utroskab og skydevåben.

- Herlig komik af bedste kvalitet!

Torben Bruhn Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Peter Tagesen

Republikaneren Jason Spencer har netop afsluttet sin livslange karriere som politiker efter hans besøg i Who Is America. Se hvorfor:

https://www.youtube.com/watch?v=4k4pMTsa1Kw