Læsetid: 5 min.

Er identitetspolitik en neutralisering af antiracistiske bevægelser?

Asad Haider forsøger i en ny bog at formulere en strategisk kritik af identitetspolitik, der undgår højrefløjens karikaturer såvel som socialistisk klassereduktionisme. Desværre får han aldrig rigtigt forklaret, hvem han egentlig kritiserer
18. august 2018

En af grundene til, at det er forbandet svært at diskutere ’identitetspolitik’ på en meningsfuld måde, er, at det for det meste er utrolig utydeligt, hvad begrebet egentligt refererer til. Som Mikas Lang for nylig gjorde opmærksom på her i Information den 5. juni, er kritik af ’identitetspolitik’ ofte blot en måde at lukke munden på minoriteter på.

Og som Asad Haider bemærker i sin nye bog Mistaken Identity: Race and Class in the Age of Trump, er kritikerne ofte »hvide mænd, der forbliver lykkeligt ignorante eller ligeglade med andres erfaringer«.

På højrefløjen bruges begrebet til at latterliggøre venstrefløjen som en flok krænkede snowflakes, der – inspireret af amerikansk campusaktivisme og postmoderne teori – opfører sig som sprogpoliti og kræver trigger warnings og safe spaces for at afskærme deres skrøbelige og partikulære identiteter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu