Læsetid: 3 min.

Læst udefra: En historie om forspildte muligheder

For 100 år siden gjorde den tyske arbejderklasse oprør og satte en stopper for både Første Verdenskrig og det tyske kejserrige. Og som en ny bog fortæller, kunne resultaterne have været endnu større, hvis ikke manglende lederskab og socialdemokratisk voldsparathed var kommet i vejen
25. august 2018

Den tyske revolution – eller Novemberrevolutionen, som den også kaldes – reduceres ofte til en kortvarig sekvens af social uro i et kejserrige, der var ved at kollapse og forvandle sig til Weimarrepublikken. Men som historikeren William A. Pelz beretter om i A People’s History of the German Revolution, var kejserens fald og krigens afslutning et resultat af massive, folkelige og ambitiøse protester.

Forestillingen om en krigsbegejstret tysk befolkning er ifølge Pelz en myte. I intet andet land var protesterne mod krigen mere omfattende end i Tyskland. Trods denne modvilje mod krigen begik det tyske socialdemokrati, SPD, i 1914 det, mange anser for at være det socialdemokratiske urforræderi: Partiets rigsdagsmedlemmer stemte for bevillingerne til krigen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Curt Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Trond Meiring
  • Mikael Velschow-Rasmussen
Curt Sørensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Achim K. Holzmüller

Tilstande i Tysklands SPD 1919 ligner noget af samme, danske Socialdemokrati i 2018 står i: SPD havde integreret sig i og med en partistruktur, der havde helt andre hensigter og ideologier; SPD forrådte deres egne rødder. Den tyske skæbne kender vi, Weimaerrepublikken, etc.
Danske S flirten med DF minder om de historiske tilstande, dog næppe med så vandvittige konsekvenser, men nok til, det kan medføre betydelige disruption landet.

Lyder som en interessant bog, der værd at stifte bekendtskab med.
Tjekkede lige forfatteren, han døde desværre i december. Godt han nåede at få bogen ud.