Læsetid: 6 min.

Tilbage til fremtiden – med Platon i hånden

I sin tankevækkende bog om Platon som kritisk teoretiker slår den amerikanske filosof Jonny Thakkar til lyd for, at der stadig er væsentlig inspiration at hente i Platons ’Staten’, hvis man leder efter argumentatorisk ammunition til en kritik af nutidens politiske situation
8. september 2018

»Jeg ved ikke, hvilken mening klassiske studier kunne have for vor tid, hvis de ikke var utidssvarende; det vil sige, hvis de ikke gik imod tiden – og dermed forhåbentlig kunne være til gavn for en kommende tid.«

Som læseren ret hurtigt finder ud af, er der god grund til, at Jonny Thakkar har valgt at placere netop denne aforisme fra Nietzsches Utidssvarende betragtninger på titelbladet af sin nye bog: Plato as Critical Theorist (Platon som kritisk teoretiker).

Nietzsche skriver, at man både kan og bør (gen)anvende perspektiver fra filosofihistorien til at anlægge en kritisk vinkel på sin egen tid – vel at mærke med det formål potentielt at hjælpe en ny og bedre fremtid på vej. Og det er netop et sådant utidssvarende greb, Thakkar på overraskende, overbevisende og omfattende facon forsøger sig med her.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Thaarup Nyberg

" ... Platon opfatter mennesket som naturligt disponeret for enten at være styret af dets fornuft, dets temperament eller dets begær."
Det er naturligvis disponeret for at være styret af alle tre, som så er kultiverede, afhængig af opvækst og uddannelsesmuligheder - altså socialt betinget.