Læsetid: 6 min.

Tysk professor minder os om værdien i det flertydige

Verden omkring os er fuld af mulige tolkninger, og det bør vi værdsætte og værne om. Thomas Bauer har skrevet en intens og skarp bog om hvorfor. Men han mangler blik for, at der også i en flertydig verden kan være gode grunde til at stile mod det entydige
8. september 2018

Som mennesker har vi en naturlig trang til at søge mod klare og entydige domme over det, vi møder. Det stikker dybt i vores biologi. Når noget uventet nyt dukker op i vores omgivelser, reagerer vi gerne instinktivt og entydigt på det. En hætteklædt mand, der følger efter os i et nattemørkt kvarter, eller den famøse løve på savannen, som springer ud af buskadset. Det gælder om at være hurtig og præcis i sin dom over omgivelserne, hvis vi vil sikre os selv.

Men mennesket er også mere end sin blotte natur. Som civiliserede væsener er vi ofte i stand til at træde et skridt tilbage og overveje situationen omkring det nye, der er dukket op. Vi har lænestolen at sætte os i, familien at snakke med og politikerne at diskutere med, hvis vi trænger til at afstemme vores forhold til de omgivelser, vi befinder os i. Gør vi det, erfarer vi hurtigt, at verden sjældent kan forstås entydigt. Den er snarere fuld af et mylder af mulige tolkninger og flertydighed. I den forstand er løven på savannen et højst ufuldstændigt billede på menneskets vilkår i verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu