Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ét skattely er nok til at smadre alverdens kontrol og lovgivning

Bogen ’Moneyland’ flyder med strømmen af finansielle transaktioner på tværs af stater og ind i et juridisk ingenmandsland, hvor der ikke findes selvangivelser og skattemyndigheder
Selv om penge kommer fra Øst, så ender de i Vest: Via anonymt ejede selskaber investerer bagmændene deres formuer i absurd dyre ejendomme og luksusvarer i en håndfuld eksklusive byer, herunder London og New York. Der er jo ikke meget sjov ved at køre sportsvogn, hvis man bor i et land med huller i vejene. Arkivfoto.

Selv om penge kommer fra Øst, så ender de i Vest: Via anonymt ejede selskaber investerer bagmændene deres formuer i absurd dyre ejendomme og luksusvarer i en håndfuld eksklusive byer, herunder London og New York. Der er jo ikke meget sjov ved at køre sportsvogn, hvis man bor i et land med huller i vejene. Arkivfoto.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
8. december 2018

Det siger ikke så lidt om The Guardian-journalisten Oliver Bulloughs nye bog, at en af de rosende stemmer på bagsiden tilhører den populære krimiforfatter John le Carré:

»Alle politikere og pengemænd på planeten burde læse denne bog, men det kommer de ikke til, for i virkeligheden handler den om dem selv.«

Så er stemningen sat for graverjournalistens opdagelsesrejse ind i Pengeland, det hemmelige ikkested uden for lands lov og ret, hvor skattefri rigdomme hober sig op.

Fysisk eksisterer Pengeland ikke. Det er et juridisk limbo, der findes i sprækkerne mellem forskellige landes forskellige lovgivninger. Et slående eksempel er de amerikanske foreign grantor trusts, der udgør en blomstrende industri i stater som Nevada. Hvis en udlænding opretter en sådan fond, er den ifølge amerikansk lov udenlandsk og fritaget for skat i USA. Men hvis fondens bestyrer er amerikansk, kan OECD ikke indhente oplysninger om transaktioner til og fra fonden.

»Fonden er amerikansk ifølge fremmed lov og fremmed ifølge amerikansk lov: Den eksisterer ikke nogen steder,« skriver Bullough.

Pengene ender hos os

Dermed sætter han fingeren på det centrale problem, som bogen, Moneyland – Why Thieves & Crooks Now Rule the World & How to Take It Back (Pengeland – Derfor er verden regeret af tyveknægte og svindlere, og sådan tager vi den tilbage), fremhæver igen og igen: Al lovgivning er baseret på suveræne nationalstater, så lovens arm når kun til landets grænse, men pengestrømmene kender ingen grænser. Når pengene skifter land, sløres deres spor, og det bliver så godt som umuligt at fastslå, hvor de stammer fra.

Oliver Bullough: ’Moneyland – Why Thieves & Crooks Now Rule the World & How to Take It Back’.

Oliver Bullough: ’Moneyland – Why Thieves & Crooks Now Rule the World & How to Take It Back’.

Bogen fokuserer især på de penge, som korrupte politikere, embedsmænd og oligarker trækker ud af lande med svage og uigennemsigtige politiske strukturer som f.eks. de tidligere sovjetstater. Men det forvrænger billedet af korruptionen, hvis vi kun fokuserer på de lande, som pengene stjæles fra, mener forfatteren.

For selv om pengene kommer fra Øst, så ender de i Vest: Via anonymt ejede selskaber investerer bagmændene deres formuer i absurd dyre ejendomme og luksusvarer i en håndfuld eksklusive byer, herunder London og New York. Der er jo ikke meget sjov ved at køre sportsvogn, hvis man bor i et land med huller i vejene.

Det er nemlig ikke kun pengene, der skifter land, som de lyster: Pengelands beboere er kosmopolitter, der rejser frit mellem verdensdelene. En lang række lande, herunder USA, Storbritannien og Spanien, tilbyder særlige opholdstilladelser og i nogle tilfælde statsborgerskab til rigmænd, der investerer i landet.

I Storbritannien kan man for eksempel få særlig opholdstilladelse for den nette sum af to millioner pund investeret i statsobligationer eller aktier i britiske virksomheder. Visabøvl og indfødsretsprøver er ikke noget, de superrige bekymrer sig om.

Spekulationens banalitet

Bulloughs fremstilling er farverig, og mange af hans opremsninger af hvidvaskfiduser og boligspekulation kan forekomme banale. Men i næste øjeblik slår det en, hvor absurd det er, at man opfatter det som banalt.

Hvorfor chokerer det ikke, at de tomme luksuspalæer i Londons hjerte er ejet af udenlandske pengemænd, der ikke selv bor der? Hvorfor er det kun såkaldte anarkister og bz’ere, der sætter spørgsmålstegn ved forholdet mellem overfloden af kvadratmeter og de mange hjemløse i Londons gader?

»Jeg er ikke økonom og ikke kvalificeret til at vurdere, om strukturelle faktorer begunstiger kapitalen på bekostning af arbejderne. Jeg er journalist, og som alle journalister er jeg fascineret af svindlere,« skriver forfatteren.

Ikke desto mindre fremgår det tydeligt mellem linjerne, hvilken samfundsstruktur der driver Pengeland: den internationale konkurrence.

Samtidig med at verdenssamfundet taler dunder mod skattesnyd og korruption, kappes de enkelte nationer indbyrdes om at tiltrække så meget kapital som muligt. Argumentet mod regulering i den nationale lovgivning er uvægerligt altid det samme: Kontrol fører til kapitalflugt, og hvis kapitalen flygter, er der alligevel ikke noget at beskatte.

USA i dobbeltrolle

I 2014 oprettede OECD et internationalt system til udveksling af information om bankkonti mellem skattemyndigheder ud fra et system, der allerede fandtes i USA.

Men mærkværdigvis har USA ikke selv forpligtet sig på aftalen. Derfor har det amerikanske skattesystem adgang til information om bankkunder i andre lande, mens det ikke gælder omvendt. Ifølge forfatteren har det betydet, at pengene nu flytter sig fra de traditionelle skattely som Cayman Islands til USA og bl.a. ender i de føromtalte fonde.

Og det er Pengelands fundamentale problem: Så længe der eksisterer blot et enkelt skattely, gør alverdens lovgivning om kontrol og gennemsigtighed ingen forskel. Al lov udgår fra staten. Men finanskapitalen er statsløs.

Oliver Bullough: ’Moneyland – Why Thieves & Crooks Now Rule the World & How to Take It Back’. 304 sider. 20 pund. Profile Books.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Opholdstilladelser og statsborgerskab bør kun opnås ved, at fremvise sine selvangivelser, lige fra første lønudbetaling.

Hvis ikke eget forbrug kan forklares med de penge der er tilbage efter beskatning, så indkaldes til en Chicago-gangster behandling af skattevæsenet, det fældede Al Capone.

I Norge har de: "Åbne Skattebøger" (for 2017) vist, at Nic. Bendtner betaler ca. 50% af ca. 20 mill. nkr.

Thomas F. Borgen har opgivet et rundt "0" i indkomst og betaler ca. 11.000 nkr i formueskat af en formue på lige godt 1,5 million nkr. læs selv her:
https://www.berlingske.dk/europa/store-snagedag-eller-samfundssind.-i-da...
Danmark kan genindføre de åbne skattebøger vi havde, indtil sidst i 1950'erne.

Dette må lige være en opgave for Karsten Dybvad, at begynde med sig selv og hele U-Danske Bank.

Bjarne Andersen, Kirsten Lindemark, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Gert Romme, Philip B. Johnsen, Samuel Grønlund, Lise Lotte Rahbek, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lyder som en glimrende bog.
Synes blot vi mangler at få forfatterens løsninger præsenteret; "how to take it back"?

Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Mads Berg, Oluf Husted og Samuel Grønlund anbefalede denne kommentar

@ Oluf Husted
Hvordan mon man her i jantelovens ville tage imod tankerne om åbne skattebøger ?
Udover det ædle formål at understøtte og sikre en korrekt skattebetaling, ville vi så ikke opleve misundelsen florere for fuld udblæsning ?

Tilrettet version
@ Oluf Husted
Hvordan mon man her i jantelovens land ville tage imod tankerne om åbne skattebøger ?
Udover det ædle formål at understøtte og sikre en korrekt skattebetaling, ville vi så ikke opleve misundelsen florere for fuld udblæsning ?

@ Erik Fuglsang
Nu er janteloven vist international, omend med udgangsby: Nykøbing Mors, så det går nok!
Korrekt skattebetaling, er grundstenen i alle stabile samfund men, mangles i Danmark.
@ Eva Schwanenflügel
Dette er mit bud på: "How to take it back":
http://whistleblowers.dk/forslag-til-forsikrings-og-skattereform/
Selv har jeg haft meget høj selvrisiko, siden 1992, og derved sparet ca. 400.000 rigtige kroner, mine
"præmier" for: Hus, Indbo og Bil har været under 5000 kr/år, dansk gennemsnit: 20.000 kr/år.

Højesteret har dømt UBER-chaufførerne til at betale SKAT, hvad med at se på de højst-lønnede i DK?

Bjarne Andersen, Erik Fuglsang, Kirsten Lindemark, kjeld jensen, Philip B. Johnsen, Eva Schwanenflügel og Samuel Grønlund anbefalede denne kommentar

Netop nu kender jeg kun 2 lande, hvor statsborgerskab af personer fra 3. lande kan fixes ved betaling, ved fremvisning af dokumentation på formue eller ved at investere penge i landet.

Men der kan sagtens være flere, for disse 2 lande praler ikke ligefrem af deres diskrete service. Og noget tyder på, at Slovakiet ikke ligefrem er helt uinteresseret.

Det ene land er Ungarn, og det andet land er Malta. Og netop Malta har desuden ikke blot ydet omfattende "service" til dem, der vil have formuen ly for skattevæsenet. Men Malta yder også god service og "husly" til virksomheder, der tjener penge på lyssky finans-aktiviteter.

Bjarne Andersen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Oluf Husted
For min skyld kan vi godt indføre åbne skattebøger i morgen. Og nu vi har åbnet bøgerne, kunne vi måske også få fuld åbenhed om indkomsoverførsler og gæld til det offentlige ?
Hvordan mon det vil blive modtaget ?

Enverden uden jordskælv ville ligesom en verden uden skattely også være mere lykkelig. Desværre vil begge dele altid eksistere. Monaco, Andorra, Luxembourg, Channel Islands, Delaware etc. eksisterer kun fordi de omgivende stormagter giver dem lov. Grunden er, hvis jeg ikke har et smuthul - har min nabo et.

Men der er et marked for bøger af denne type og anmeldelser af den - ligesom der er et marked for en ny historie om Titanic, en film om en Tsunami eller en Terrorhandling.