Læsetid: 6 min.

Ny bog: Ud i solen med det indre ur

Døgnet er mere naturkraft end klokketid, og vi lever ude af sync med både solen og vores indre ur. Videnskabsjournalisten Linda Geddes stiller skarpt på den nyeste døgnrytmeforskning og vores forhold til sollys – og får næsten greb om den besværlige synkronisering
23. februar 2019

Videnskabsjournalisten Linda Geddes er ingen Ikaros.

Hendes nye bog Chasing the Sun: The new science of sunlight and how it shapes our bodies and minds går ikke ud på at nå solen selv.

Den nye solvidenskab, som Geddes har sat sig for at introducere, drejer sig hverken om teleskoper eller fotosyntese, om solen som stjerne eller årsag til livets opståen, men om døgnrytmen og sollysets betydning for livet på jorden. Målet er derimod at forstå den rytme, som døgnet og sollyset har skabt i vores biologi og stadig skaber i vores kultur. For solen sidder dybt i os, og det samme gør dens fravær.

At leve skiftevis i sollys og nattemørke er et vilkår for så godt som alt biologisk liv. Døgnet er en ydre omstændighed, vi kontinuerligt tilpasser os i vores hverdagsliv, og en indre betingelse, som har sat sig igennem i vores gener, organer og hjerner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu