Læsetid: 5 min.

Flugten fra de hierarkiske strukturer i 1968

I 1968 måtte man ud, væk fra alle ideer om, at staten kunne være en motor for folkelige forandringer. En ny bog og en ny antologi beskriver nøgleåret
23. marts 2019

I 1968 skrev provoen Ole Grünbaum essayet Emigrér: Lærestykker om det tiltagende kaos.

Grünbaum lavede i den forbindelse en interessant observation. Ungdomsoprør, påstod han, var kendetegnet ved en første fase som han kaldte bevidstheden om et behov for en ny kultur, en længere periode, hvor indsigter gøres gældende og spændinger bygges op. Anden fase, påpegede Grünbaum, var i 1968 ved at indtræffe.

Det var eksperimenternes og utopiernes tid. Når de eksisterende strukturer ikke længere magtede at tage imod nye ideer, ville de simpelthen flytte et andet sted hen. De ville emigrere til et sted, hvor man kunne eksperimentere. Ud af familien, ud af skolen, ud af uddannelsen, ud af jobbet, ud af politik.

Et passende hængsel

To nye bøger om 1968 dokumenterer på meget forskellig vis den emigration, Ole Grünbaum fik øje på og heppede på.

I Kræv det umulige: Ideerne op til 1968 sammenfatter forfatteren og filosoffen Peter Thielst en række afgørende intellektuelle skikkelser, der tilsammen udgør bevidstheden om behovet for en ny kultur.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu