Læsetid: 4 min.

Læst udefra: Brexitironi som herskerteknik

Den ironiske børnebog for voksne, ’The Story of Brexit’, gentager en årtier lang tradition: London-ironikere bruger uddannelseselitens formsprog til at distancere sig fra alle de landsmænd, som rent faktisk synes, at nationen er stolt og uafhængig. Og de aner ikke engang selv, at de gør det
The Story of Brexit er ironisk par excellence, og det er ikke tilfældigt, skriver Christian Bennike.

The Story of Brexit er ironisk par excellence, og det er ikke tilfældigt, skriver Christian Bennike.

Isabel Infantes

27. april 2019

På bare fire år er to britiske skolekammerater, Jason Hazeley og Joel Morris, gået fra at være anonyme joke-skribenter på diverse tv-programmer til bestsellerforfattere med over fem millioner solgte bøger under bæltet.

Det hele begyndte med en god idé (som måske, måske ikke var deres egen – der findes nemlig en kvinde derude, som hævder, at de har stjålet hendes koncept): De to herrer tog fat i forlaget Penguin Press og foreslog dem at lave en pastiche-version af de gode gamle Ladybird-bøger, som alle briter, der har haft børn eller selv har været børn, kender.

Fra 1940 til 1980 udkom 646 forskellige titler i Ladybird-serien alle skåret over samme læst: 56 sider med farverige illustrationer og korte, afvæbnende tekster, der forklarer børn om alverdens fænomener fra vikinger til motorcykler og computere. Vi taler didaktik, som vor mor lavede den, og Ladybird kan placeres på samme literære stamtræ som bøgerne om Jan eller De Fem.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thorkel Hyllested

Engelsk ost handler om det samme, som danske pølser og det meste dansk ost: Hvis man ikke har kendskab til tyske pølser og fransk/italiensk ost, tror man, at vi selv producerer prima produkter. men i virkeligheden kan man lige så godt stikke tungen ud ad vinduet. Altså er eksemplet en understregning af anmeldelsens pointe.

Kære Thorkel
Du har ganske ret, bortset fra at tyskerne hverken når franskmænd og italienere til anklerne, når det handler om pølse i topkvalitet.
Og så er prisudviklingen i både Frankrig og Italien væsentlig mere fornuftig.
Tyskerne er velforrede idag, og selv medium gode pølseproducenter, prissætter som var de absolut verdensklasse - det er de ikke.
Men det er de i Frankrig og Italien;)