Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Læst Udefra: Så begejstrede for sandheden, at de helt glemmer den

Tysk makkerpar vil bekæmpe fake news og har skrevet en bog om, at sandheden afskaffer sig selv i den digitale tidsalder
Moderne Tider
13. april 2019

Det lyder ellers ganske tilforladeligt, det projekt, som det tyske universitetsmakkerpar Romy Jaster og David Lanius har kastet sig ud i. De vil dissekere og forklare begrebet fake news, så lægmand kan forstå det, og de vil samtidig diske op med et par anbefalinger til, hvad vi kan gøre for at komme de falske nyheder til livs. Deres mål er at værne om sandheden.

Resultatet foreligger nu i bogen Die Wahrheit schafft sich ab, som det velrenommerede forlag Reclam har lagt navn til. Titlen er et ordspil på en kontroversiel, indvandringskritisk bog, som politikeren Thilo Sarrazin udgav i 2010, og som bar titlen titlen Deutschland schafft sich ab – Tyskland afskaffer sig selv.

For makkerparret Jaster og Lanius er det sandheden, der er ved at skaffe sig selv af vejen, og med deres bogtitel betoner de, at derouten tager fart med Sarrazin, der stadig står som et glødende referencepunkt i den tyske indvandringsdebat.

Tiderne har ændret sig, skriver de. »Der er næppe nogen, der længere tager sig tiden til at lade sig grundigt informere.« Og til alle de dovne sjæle derude tilbyder de så en afkrydsningsliste, som man kan bruge til at indkapsle og opdage det onde, der truer sandheden – fake news.

For det første skal man ifølge Jaster og Lanius kunne sætte hak ved, at en given nyhed tegner et usandt billede af virkeligheden, enten fordi den er falsk, eller fordi den er vildledende. For det andet skal man også kunne sætte kryds ved, at de, der udbreder nyheden, tager let på sandheden, enten fordi de vil bedrage, eller fordi de er ligeglade med sandheden.

Forfatterne skelner altså mellem indholdet i de falske nyheder og afsendernes intentioner med at udbrede dem. Og kan man sætte kryds i begge kategorier, har man at gøre med et styks fake news.

Gammel traver i nye tider

Makkerparret medgiver, at fake news ikke er noget nyt fænomen. I renæssancen havde de italienske fyrstedømmer eksempelvis ansat embedsfolk til at skrive og udbrede falske nyheder. Men i dag er der kommet en ekstra, forværrende faktor i spil: internettet og de sociale medier. I den digitale tidsalder er fake news nemlig »særligt succesfuldt,« fordi menneskets psykologi og indretningen af de sociale medier »spiller sammen på ugunstig vis.«

Romy Jaster & David Lanius: Die Wahrheit schafft sich ab.

Romy Jaster & David Lanius: Die Wahrheit schafft sich ab.

Menneskehjernen er indrettet sådan, at er den særligt modtagelig over for falske nyheder, skriver forfatterne, og de sociale medier udnytter præcis disse brister. Jaster og Lanius tager følgelig læseren med på en rask tur gennem tidens varmeste modebegreber inden for den adfærdspsykologiske forskning.

Vi hører om menneskets såkaldte negativitetsbias – at vores opmærksomhed i højere grad tiltrækkes af negative historier og oplevelser end positive. Vi hører om menneskets tendens til at søge sine egne forudantagelser bekræftet frem for at lade sig udfordre af nye, modstridende oplysninger. Og vi hører om digitale ekkokamre, stigende polarisering og penible »konformitetskaskader,« hvor mennesker i sociale situationer kan vise sig tilbøjelige til at tage absurde standpunkter, blot fordi alle andre gør ligeså. Alt sammen er ifølge Jaster og Lanius med til at give falske nyheder et stærkt fodfæste på sandhedens bekostning.

Bogen kulminerer i en række kursoriske og stedse bekymrende anbefalinger til, hvad der kan gøres. Forfatterne slår særligt til lyd for faktatjek, og de nævner kort værdien af en demokratisk debatkultur og kritisk tænkning. Det kan de færreste hidse sig op over.

Mere betænkeligt bliver det, når de med en analogi til retssalen foreslår, at skal bedrives mere motivforskning i den offentlige debat. Det hjælper med at fastlægge, om en melding er falsk, mener de, og vi husker, at afsenderens intention ifølge forfatterne er et definerende træk ved fake news.

Men om det vitterligt er frugtbart for den gode, sandhedsorienterede dialog at spekulere i debattørernes motiver forekommer tvivlsomt. Den slags forfalder let til rene råbegilder.

Den forsvundne sandhed

På sin vis har Jaster og Lanius’ bog det, der skal til for at blive til en fængende, populærvidenskabelig bog om et samfundsproblem. Den er rig på foruroligende begivenheder ude i verden, man kan genkende, og den knytter disse begivenheder til en række psykologiske forskningsfund i et let sprog.

Problemet er bare, at den kritiske sans, forfatterne slår til lyd for som værn mod fake news, er nok så fraværende i bogen. I den milde ende glemmer de at give de psykologiske begreber, de trækker på, en intellektuel rystetur. Langt værre er det, at de foregiver at skrive en bog om, at sandheden afskaffer sig selv i den digitale tidsalder, uden at gøre sig ulejligheden med at overveje, hvad sandhed egentlig er for en størrelse i den politiske virkelighed.

Deres kamp for sandheden er kort sagt så ivrig, at de helt glemmer at beskæftige sig med den i deres bog. Det er i sig selv lidt af en bedrift.

Romy Jaster & David Lanius: Die Wahrheit schafft sich ab. 127 sider. 6 euro. Reclam.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her