Læsetid: 6 min.

’I naturen kan man ikke score 12-taller’

Vi lever i en forvirrende og flimrende opløsningstid. Rygrad og rummelighed skal der til, hvis ikke vi skal risikere at gå til grunde — kulturelt og individuelt. Socialantropolog og direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, har sat sig for at forny dannelsesbegrebet i en lille tidstypisk bog, der viser sig både at være kontant, fængende og letbenet
Vi lever i en forvirrende og flimrende opløsningstid. Rygrad og rummelighed skal der til, hvis ikke vi skal risikere at gå til grunde — kulturelt og individuelt. Socialantropolog og direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, har sat sig for at forny dannelsesbegrebet i en lille tidstypisk bog, der viser sig både at være kontant, fængende og letbenet

Sofie Mathiassen

13. april 2019

Den allestedsnærværende stemme er nu kommet på skrift. Rane Willerslev, Sibiriensfarer, socialantropolog og direktør for Nationalmuseet, kaster sig ind i samtidens kamp for at revitalisere dannelsesbegrebet i en lille bog med titlen: Rygrad og rummelighed. Et oplæg til et mere modigt dannelsesbegreb. Midt i en opløsningstid med overstyring af uddannelsessystemet, fake news og falmede politiske visioner er der brug for en ny, men også langt mindre selvsikker oplysningstid.

Umiddelbart kan man næsten ikke andet end at blive lidt vild med bogens velturnerede 15 kapitler. Fra første side er anslaget personligt og nådesløst. Den stod på »karakterdannende buksevand« og ufrivillig iskold vandgang i Øresund i Ranes barndom.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tom Andreæ
  • Jens Thaarup Nyberg
  • Torben K L Jensen
  • Hans Ditlev Nissen
  • Søren Veje
  • Steffen Gliese
Tom Andreæ, Jens Thaarup Nyberg, Torben K L Jensen, Hans Ditlev Nissen, Søren Veje og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi er ikke længere i front her i verden. Det betyder, at vore børnebørn ikke fødes med den sølvske i munden, som jeg oplevede det i 1953.

I dag har fokus bevæget sig hen mod den individuelle identitetsskabelse og realisering frem for den fælles fagligt videnskabelige forståelse af, hvor langt vi egentlig er kommet i erkendelsen af lovmæssigheden i vores fysiske verden, kaldet naturvidenskab. En erkendelse som bærer vores samfund i dag med dets velstand og tryghed og muligheder for at forme eget livsforløb. Jeg tilhører lige præcist den mest priviligerede menneskelige generation nogensinde.

Vi har nu længe bestræbt os på at skabe lige muligheder for dum såvel som vis, og vores devaluering af begrebet forskning har skabt en vissen social gren på menneskets udviklingstræ. Hvis man har svært ved matematikken, kan man jo altid bare studere filosofi og erhverve sig en fornemmelse af at sidde i cockpittet med en udenadslært terminologi som bringer os rundt i endeløse cirkler omkring vores navle.

Det bærer anmeldelsen af Rane Willerslevs nye bog et symptomatisk præg af. Forståelsen af begrebet dannelse kan pege såvel fremad som bagud.

Betonpolitik kunne i dag ikke være mere ligegyldigt med de udfordringer, vi stadig står lige over for.

Hvis vi vil være med til at forme fremtiden, skal vi allokere midler til den naturvidenskabelige undervisning og forskning og genskabe respekten for primær læring.

Grethe Preisler

Survival of the fittest
- nu med støtte fra kronprins Frederik og kronprinsesse Marys fond .. ;)

Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar