Læsetid: 5 min.

De underkendte følelser

Neuroforsker Antonio Damasio vil rehabilitere følelserne i kulturbiologien
27. april 2019

Da den portugisisk-amerikanske neuroforsker Antonio Damasio i 1994 udgav den epokegørende Descartes’ fejltagelse, satte han fokus på følelsernes centrale betydning for menneskeligt liv og erkendelse. Descartes’ dualistiske tænkning, der fremhæver den rene rationalitet, miskrediterer følelsernes og kroppens betydning, lød tesen.

Siden har Damasio fortsat sit virke som følelsesforskernes ukronede konge med afgørende bøger som The Feeling of What Happens og Self Comes to Mind, hvori han har udviklet centrale begreber til at forstå udviklingen af det menneskelige selv og rammesat komplicerede størrelser som fællesskab, hukommelse, bevidsthed og erkendelse.

Men på trods af stor anerkendelse for sin forskning og dertilhørende populær udbredelse mener Damasio stadig, at følelsernes rolle underkendes. I baggrunden for Tingenes mærkelige orden er denne underkendelse angivet som primus motor for bogen, og det gentages senere, at målet er at rehabilitere følelserne i kulturbiologien.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maria Francisca Torrezão
Maria Francisca Torrezão anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu