Læsetid: 3 min.

70 års tysk grundlov: Det knager i kanslerdemokratiet

Tysklands grundlov fylder 70, og umiddelbart ser det stabile tyske kansler- og forfatningsdemokrati ikke plejekrævende ud. Men under overfladen befinder GroKo-parlamentarismen sig i en hidtil uset krise, lyder det i ny – og indimellem lidt for klog – bog
11. maj 2019

Den tyske grundlov er tæt på at være hellig for de historiebevidste tyskere. Derfor fejres 70-året for dens fødsel den 23. maj 1949 – som samtidig var Vesttysklands fødsel – allerede med yppig spalteplads i de tyske medier.

Umiddelbart er grundloven stadig i topform. Med erfaringerne fra Weimarrepublikkens forfatning, som med sit udprægede folkestyre måske bidrog til at gøre Hitlers Tredje Rige muligt, er grundloven fra 1949 skabt af mere desillusionerede demokrater, der var bange for folkets magt. Aldrig mere skulle det være muligt at afskaffe demokratiet med demokratiets egne midler. Og for altid skulle folket og dets individuelle rettigheder beskyttes mod staten:

»Menneskets værdighed må aldrig antastes,« lyder grundlovens berømte paragraf 1.

Derfor må dette stærkt repræsentative demokrati, hvor folkets rolle groft sagt er reduceret til gangen til valgurnerne, på godt og ondt også finde sig i kælenavnet »forfatningsdemokratiet«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu