Læsetid: 3 min.

Læst udefra: Feminisme handler ikke om bedre muligheder for de få

Feminisme handler ikke om gøre det muligt for de få at bryde glasloftet mens resten bliver efterladt i kælderen for at rydde glasskår op. I et nyt manifest skitserer tre feministiske teoretikere vejen til en global opstand ledet af strejkende antiracistiske og antikapitalistiske feminister
18. maj 2019

Af alle arbejderbevægelsens kampredskaber er strejken måske den mest klassiske. Med den har arbejdere over hele verden i et par hundrede år med stor succes tilkæmpet sig bedre løn og arbejdsvilkår.

Som mange har bemærket, har de seneste fire årtiers neoliberale globalisering imidlertid svækket både strejken som redskab og arbejderbevægelsen generelt. Selv om strejken langtfra er død – tænk blot på de seneste eksempler fra DSB og SAS – har prekarisering, arbejdsløshed, outsourcing og politiske angreb på fagforeninger på globalt plan gradvist undermineret den historiske form for kapitalisme, som arbejderbevægelsens klassiske strategier var bygget til at brydes med.

De fleste er vant til at forstå strejker som et kampredskab for lønmodtagere. Men som filosofferne Cinzia Arruzza og Nancy Fraser og historikeren Tithi Bhattacharya peger på i Feminism for the 99%: A Manifesto, er strejker ikke forbeholdt den del af arbejderklassen, der har en ansættelseskontrakt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Her i Danmark kommer der nok kun en bøvs.
Feminisme er generelt kun lavere sat i Nigeria.
Landet hvor kvinder bliver fastlåst i ægteskab og homoseksualitet er kriminaliseret.
Det grundet i evangelistisk kristendom.

Eva Schwanenflügel

I Danmark har vi næsten ingen domme for vold, trusler og voldtægt mod kvinder.
Det anslås fra det Kriminalpræventive Råd at kun en minimal procent af anklager for vold og voldtægt fører til dom.