Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Ny bog: Danmark har indgået en pagt med techgiganterne, som ingen kender konsekvenserne af

Den danske stat er gået disruptionamok. Hvis der er problemer, er mere data og digitalisering automatisk løsningen. I en ny bog giver Markus Bernsen den første samlede fortælling om den danske teknologibesættelse, som er ved at omforme hele det kommunale Danmark efter californisk forbillede
Moderne Tider
1. juni 2019

I Silicon Valley fjerner teknologikyndige forældre i stigende grad deres børn fra de farvestrålende og tillokkende skærme. Som fagfolk ved de, at skærmene er designet til at skabe afhængighed.

I Danmark fylder borgmestre derimod klasselokalerne op med iPads, selv om vi har forskning, der advarer imod det. Danmark skal nemlig være et digitalt foregangsland.

Markus Bernsen har skrevet en foruroligende og stærkt anbefalelsesværdig bog om netop den problematik, om hvordan de store techgiganter på rekordtid har disruptet Danmark.

Besat af fortællingen om den frelsende teknologi importerer vi ikke blot utallige amerikanske produkter, men også en californisk livsfilosofi, som er i færd med at omforme især det kommunale Danmark.

Danmark disruptet – tro, håb og tech-giganter er en grundig og vedholdende journalistisk fortælling om det tætte samarbejde mellem amerikanske techgiganter og danske kommuner, om Disruptionrådet, Singularity University og de enorme datacentre, som snart skyder op på dansk grund.

Bernsen leverer en tankevækkende afdækning af politisk naivitet og teknologifortabelse – skabt af frygten for, at danskerne sakker bagud i det hæsblæsende digitale kapløb.

Fart på!

Med overbevisende kritisk graverjournalistik tager Bernsen fløjlshandskerne af, også over for politikerne:

»Lytter man efter, er nogle danske politikere nærmest begyndt at tale i tunger, når de taler om teknologi. Det er, som om perspektiverne gør dem svimle og får dem til at miste jordforbindelsen.«

Markus Bernsen: ’Danmark disruptet – tro, håb og tech-giganter’. 213 sider. 227,95 kr. Gyldendal.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen varsler, at udviklingen går hurtigere end nogensinde, mens tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen lovsynger digitaliseringens mange muligheder.

Hvis Danmark spiller sine kort rigtigt, vil den nye teknologi skabe en unik mulighed for vækst, job og international anerkendelse, lyder det begejstret.

Danmark skal være verdens mest digitaliserede land. Derfor har vi udpeget et disruptionråd og verdens første techambassadør, og vi lægger tilmed jord og strøm til verdens største datacentraler for Apple, Facebook og Google.

Bernsen opsporer, at det teknologioptimistiske budskab primært er blevet leveret af private IT-virksomheder og organisationer, som har et stærkt økonomisk motiv for at udbrede teknologi. Tidligere marketingdirektør for Microsoft Malou Aamund fik for eksempel held med at overbevise de danske politikere om at satse på disruption.

Men som Bernsen skriver:

»Når Malou Aamund vil have staten til at bruge flere penge på it, burde man nok have taget det med et par forbehold, både da hun var chef hos Microsoft, og da hun senere blev direktør for Google i Danmark.«

Travlhed med at vinde det store disruptionkapløb bliver kendetegnende for digitaliseringen af Danmark. Den naive teknologibegejstring spreder sig hurtigt fra toppen af erhvervslivet til hele den offentlige sektor. Danskerne skal disrupte for fremtiden!

Digital frelse

Disruption »er en ideologisk indpakning af nogle dimser og programmer, som især de store amerikanske techvirksomheder tilbyder, og det er et nyt marked for varm luft. Mellemmænd som Singularity University peger på en himmel, der er blå og fredfyldt, mens de beretter om kommende storme og flodbølger, som de – mod betaling – kan hjælpe med at afværge. Og de har fundet et usædvanligt taknemmeligt publikum i Danmark,« skriver Bernsen.

Den hypede tænketank Singularity University former fremtiden og løser verdens største problemer. Det mener tænketanken i hvert fald selv. De vil redde os fra klimaforandringer, hungersnød, fattigdom og sygdom.

Mange techgiganter smider glædeligt penge efter tænketanken, hvis budskab selvfølgelig er mere teknologi og mere digitalisering. Bernsen peger på de kultiske træk – den karismatiske leder, løfter om paradisiske tilstande og ikke mindst et fravær af kritisk tænkning. Hvis blot du tror på teknologien, skal frelsen nok komme.

Vi har mange politikere, der flirter med Singularity University. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har for eksempel haft private møder med den amerikanske direktør Rob Nail.

Også via konsulenthuset DareDisrupt spøger det californiske tankesæt. I 2018 udsendte de i samarbejde med Kommunernes Landsforening en rapport om »Fem teknologiske temaer«, som skulle inspirere de danske kommuner.

»Hvad nu, hvis … kommunen ikke havde brug for borgernes holdninger, men målte borgernes adfærd og på den måde kendte borgernes præferencer?« står der. Det handler om data og smarte algoritmer, som kan effektivisere kommunens langsommelige arbejde. Man overser helt, at borgerne selvfølgelig ikke kun handler efter præferencer, men også efter idealer og ideologi.

Rapporten er fyldt med vilde fremtidsscenarier, hvor teknologien kommer helt i forgrunden – på bekostning af borgeren. Affødt af rapporten legede man i Horsens Kommune med ideen om at udvikle algoritmer, som kunne finde sociale bedragere blandt kommunens fattigste borgere.

Hvorfor har den populære californiske tænketank forelsket sig i Danmark og omvendt? Under et interview med Rob Nail finder Bernsen et muligt svar.

Danmark er et trygt og tillidsfuldt land, hvor politikerne er til at tale med. Det danske velfærdssamfund er desuden et godt sted at lave eksperimenter, fordi det sociale sikkerhedsnet gør det muligt at løbe flere risici og tilpasse sig ændringer.

På få år er Danmark blevet et digitalt eksperiment, som skal tjene som model for resten af verden – hvis digitaliseringen går godt, vel at mærke.

En dansk Google-by

Google og Apple vil bygge datacentre i Aabenraa, og Google har købt endnu en grund i Fredericia. I Odense har Facebooks datacenter meldt sin ankomst. I 2030 vil seks af verdens største datacentre brage op af den danske muld.

Bernsen tager til den danske provins, som længe har været plaget af fraflytning, faldende huspriser og lukkede virksomheder. Pludselig er der udsigt til, at kommunerne kan rebrande sig. Aabenraa kan kalde sig en Google-by, vende udviklingen og blive en synlig plet på danmarkskortet.

På mesterlig vis belyser Bernsen, hvordan boblende forventninger og fornyet håb har ført til forhastede forhandlinger med techgiganterne. De har været præget af hemmeligheder, store løfter og et særligt smidigt bureaukrati. Forhandlingerne er foregået mellem en lille kreds i Udenrigsministeriet og de enkelte kommuner. Borgerne og lokalpolitikerne er blevet holdt uden for.

»Det koster selvfølgelig noget at bytte sig til håb fra Californien. Man er nødt til at bøje de demokratiske spilleregler og omgå byrådene. Lave lovgivning om og sende ekstraregningen for datacentrenes strømforbrug videre til borgerne. Ændre på energinettet og infrastrukturen efter amerikanernes ønsker,« skriver Bernsen.

I et demokrati virker det fatalt, at borgerne og lokalpolitikerne ikke har været med i de vigtige forhandlinger. Datacentrene får enorme konsekvenser for kommunerne, og borgerne i dem kan forvente en massiv digitalisering af hverdagen.

Bernsen peger på, at Aabenraa planlægger at digitalisere skolerne – uden at nogen ved helt, hvad det så vil sige. Kommunen har også indgået et såkaldt strategisk partnerskab med Google om skoler, børnehaver, sundhed og det sociale område, mens Apple har lanceret et community outreach-program.

I et opsigtsvækkende interview med professor ved Stanford University Fred Turner bliver det store californiske fupnummer slået fast:

»En af de ting, som Silicon Valley sælger – og det er ren slangeolie – er ideen om, at hvis man afvikler samfundets institutioner og erstatter dem med apparater og individuel frihed, så vil man få et mere frit og lykkeligt samfund. Det passer ikke.«

Danmark er en af Silicon Valleys største kunder. Vi har indgået en faustisk pagt med techgiganterne, som kan få fatale konsekvenser for det Danmark, vi kender. Danmark disruptet rummer en fundamental kritik, der i den grad har manglet.

Hovedløs disruption ofrer ikke bare borgerne, men også selve demokratiet. Bernsens bog skal læses af alle, der vil tage magten tilbage fra techgiganterne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Johan Juhl-Nielsen

Tematikken i bogen burde have været et gennemgående tema i valgkampen. Men har vi i Danmark journalister, der har baggrundsindsigt til at spørge? "Something is happening and you don't know what it is. Do you mr. Jones?"

søren ploug, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Herdis Weins, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Leffers, Jørn Andersen, Jes Kiil og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Minority Rapport på speed

Jeppe Lindholm

"Hvis der er problemer, er mere data og digitalisering automatisk løsningen"

Komplet sindsygt det her.

Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Singularity University bliver ofte diskuteret på version2.dk - Anne-Marie Krogsbøll giver sin mening til kende i kommentarsporene, og jeg kan kun give hende ret: https://www.version2.dk/sog/Singularity

Eva Schwanenflügel

Ja, jeg har også læst Anne-Marie Krøgsbølls kommentarer med stor interesse, Thomas.
Tak for linket :-)