Læsetid: 6 min.

Fra stabilitet til labilitet

Den tyske sociolog Georg Simmel, der levede fra 1858-1918, skildrede på mesterlig vis sin samtids dynamiske modernitetserfaringer og satte de vidtforgrenede menneskelige vekselvirkninger på begreb. Hans vidunderlige og slidstærke originaltekster om bl.a. storbyen, moden, pengene og samlivet foreligger nu på dansk i et fornemt værk, der også byder på ti aktuelle læsninger
4. maj 2019

Det er nok cirka femogtredive et halvt år siden, jeg første gang stødte på dette uforglemmelige citat og bed mærke i den umiskendelige stil:

»Hvis alle ure i Berlin pludselig gik forkert i forskellig retning – om blot med en times variation – så ville byens hele økonomiske og øvrige samfærdsel for en lang tid falde fra hinanden. Dertil kommer tilsyneladende yderligere den store afstand, som gør al venten og kommen forgæves til et uacceptabelt tidsspilde. Således er storbylivets teknik overhovedet ikke tænkelig, hvis ikke alle aktiviteter og gensidige relationer blev indordnet i et fast, overindividuelt tidsskema.«

Forfatteren til den malende skildring af dette destruktive tankeeksperiment er tyskeren Georg Simmel, en af den unge videnskab sociologiens grundlæggere, og citatet indgår i et berømt foredrag med titlen »Storbyerne og det åndelige liv«, der blev holdt i 1903.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu