Læsetid: 5 min.

Åndsfrihed og demokrati er altid under pres

Ny disputats viser overbevisende, at positioner i offentlige debatter gensidigt kalder hinanden frem og påvirker hinanden gennem udtalelse, svar og modsvar
15. juni 2019

Der er få selvfølgeligheder i det offentlige rum. Alligevel virker flere af vores mest skattede kulturværdier intuitivt selvindlysende i dag. RUC-filosoffen Esther Oluffa Pedersen har skrevet en indsigtsfuld disputats om offentlig debat i tiden omkring Anden Verdenskrig, der netop viser, hvor lidt vi bør tage vores kulturværdier for givet, men hvorfor vi alligevel ofte kommer til det.

Indrammet af korte indlednings- og afslutningsrefleksioner gransker disputatsen tre udvalgte cases som eksempler på »fremkaldte kulturrum« i tiden omkring Anden Verdenskrig. Et kulturrum er den offentlighedsarena, hvor »intellektuelle debatter udfolder et rum for forskellige positioner, og igennem debat kalder deltagerne hinandens positioner frem« – og de vil altid være fremkaldte, for kilder og emner er udvalgte og fortiden derfor beskåret.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu