Læsetid: 5 min.

Ny bog: Bureaukrati er en god ven af det moderne samfund

Tysk professortrio har forfattet en bog om det moderne bureaukratis velsignelser. De viser, hvor vigtigt bureaukratiet er for borgerne og samfundets sammenhold. Men deres forslag til at løse de udfordringer, vi står over for, er noget vakkelvorne
8. juni 2019

Der er få institutioner i vores moderne samfund, der er lige så forhadte som bureaukratiet. Utilfredsheden forener højre, venstre og midten i det politiske landskab. Vi skal afbureau­kratisere, hedder det sig, for bureaukrati er en uting og en hæmsko. Og i skønlitteraturen kan vi forvisse os om, hvor martrende bureaukratiet virker på det enkelte, magtesløse individ.

Det dårlige ry i politikken og kulturens verden er langtfra uberettiget. Historien har vist, hvordan bureaukratiet – med dets egne regler, formelle procedurer og lukkede strukturer – kan anvendes til at sætte de største uhyrligheder i system. Masseudryddelsen i de tyske koncentrationslejre under Anden Verdenskrig var et bureaukratisk mønstereksempel og en uovertruffen, menneskelig tragedie.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu