Læsetid: 5 min.

Simon Malkenes’ opgør med markedsskolen er en skolepolitisk gyser

I Oslo har man forsøgt at køre skolen som en koncern med konkurrence og målstyring på alle niveauer – og danske skoleledere skal snart på kursus for at lade sig inspirere af modellen. Den norske skolelærer Simon Malkenes har i årevis kritiseret markedsskolen – og har fået ørerne i maskinen. Nu gør han det igen i en ny bog
Simon Malkenes er ikke en stor sociologisk eller pædagogisk nytænker; men han leverer en udmærket kritik af den norske version af human capital-tankegangen, når han argumenterer for, at økonomisk nytteværdi og estimater over elevernes kommende lønindkomster ikke udgør målestokken for livet i skolen.

Simon Malkenes er ikke en stor sociologisk eller pædagogisk nytænker; men han leverer en udmærket kritik af den norske version af human capital-tankegangen, når han argumenterer for, at økonomisk nytteværdi og estimater over elevernes kommende lønindkomster ikke udgør målestokken for livet i skolen.

Casper Dalhoff

8. juni 2019

Som læser tror man næppe sine egne øjne, for umiddelbart kunne man forledes til at forestille sig, at de norske skoler boltrer sig i lækre oliepengesubventionerede megabudgetter, og at den offentlige sektor hos broderfolket mod nord ikke er hjemsøgt af politisk overstyring og en række selvdestruktive og ikkeintenderede kafkaske dæmoner.

Jeg har netop læst Simon Malkenes’ velskrevne og højaktuelle skolepolitiske gyser: Det store skoleeksperimentet. Makt, barn og forretningshemmeligheter i ’verdens bedste skole’. Malkenes, der er født i 1973, litteraturvidenskabsmand og forfatter, er – eller rettere var – lærer ved Ulsrud videregående skole i Oslo. Fra 2005-2018 underviste han i norsk og historie på en skole, der var hjemsøgt af store problemer, da mange af eleverne havde »svært krevende livssituasjoner« og slet ikke modtog den støtte og undervisning, de ifølge Malkenes havde krav på, og som kunne have hjulpet dem.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Problemet er, at det er det stik modsatte samfund, mennesker stræber imod: for frihed til udfoldelse, udvikling af personlige kompetencer at kunne bidrage med - ikke til en soldat i en national kamp for kapital, men en kamp for at kapitalen bruges til borgernes bedste og en stadig forbedring af de samfundsmæssige vilkår, hvilket er noget andet end bevidstløst forbrug.

Viggo Helth, Ole Frank, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar