Læsetid: 3 min.

Svangerskabsarbejdere i alle lande, foren jer!

Når menneskeheden en skønne dag træder ud af kapitalismens helvede på jord og ind i den kommunistiske fremtid, må det ifølge den feministiske geograf Sophie Lewis indebære en helt ny måde at få og opfostre børn på
29. juni 2019

Man skulle tro, at vi som livslange indbyggere i et samfund gennemsyret af markedsrelationer efterhånden ville have vænnet os til den betingelsesløse kommercialisering af alle livets aspekter.

Alligevel er der visse ting og aktiviteter, vi vægrer os ved at overlade til markedets bevægelser. Mennesker, organer og sex er blot nogle af de ’ting’, mange ikke har lyst til at betragte som varer på linje med en liter mælk. Det samme gælder graviditeter: Er der ikke noget forkert ved at leje et andet menneskes livmor?

Ifølge Sophie Lewis er svaret jo – men ikke fordi, der er noget helligt ved svangerskabet, der skal forblive rent og ubesmittet: Problemet med kommercielt surrogati er ikke, at det er surrogati, men at det er kommercielt.

I bogen Full Surrogacy Now: Feminism Against Family leverer Lewis en konsekvent kritik af den romantiserende ’exceptionalisme’, der omgærder svangerskab, og plæderer for en genoplivning af det 1970’er-feministiske krav om familiens afskaffelse.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu