Læsetid: 6 min.

Venstrefløjen skal opgive moralismen

Tysk professor har skrevet et langt og lidenskabeligt essay om samtidens venstrefløj og dens problemer. Han beskæftiger sig intenst med paradokser, og hans mål er at befri venstrefløjen fra ’moralismens fælde’. Men han er klar over, at det nok bliver sværere end som så
22. juni 2019

Hvad stiller man op, når man støder på en gammel bekendt og spørger, hvordan det går, og han med et lidende udtryk svarer, at det går godt? Enten tager man hans talte ord alvorligt og godtager, at det står vel til i hans verden. Eller også reagerer man på hans mimik og spørger bekymret ind til hans velbefindende. Ens valg er ikke risikofrit. Tager man ham på ordet, risikerer man at blive beskyldt for at være følelsesløs, og reagerer man på det lidende udtryk, kan man anklages for at være indgribende og snagende.

Situationen er ikke rar. Uanset hvad man gør, er det i sidste ende ens bekendte, der afgør, om man skal klandres eller ej. Og det hjælper ikke nødvendigvis, at man bringer sin tvivl på banen og nævner, at man er forvirret over de to signaler. I så fald kan man blive beskyldt for at ville lege terapeut, og vender man ryggen til og går, har man allerede sat en konflikt i søen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Bjørn Pedersen
Niels Duus Nielsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marie Jensen

Der er gået inflation i artikler, der hakker på venstrefløjen. Jeg synes venstrefløjen skulle være lidt mere stolt af sig selv.

Niels Duus Nielsen

De venstreorienterede, som jeg omgås, rammes ikke af denne kritik. Måske er der et par kystbanesocialister, der føler sig truffet, men salonkommunister tilhører jo ikke og har aldrig tilhørt venstrefløjen.

Det eksempel, professoren fremfører, nemlig at venstrefløjen ikke ønsker at debattere den påstand, at de mange flygtninge forringer forholdene for underklassen, holder jo ikke - vi debatterer jo dette spørgsmål hele tiden, side op og side ned. Sagen er, at forholdene var elendige, allerede inden flygtningene ankom, dengang var der bare ikke nogen, der talte om det.

Venstrefløjen i Danmark lider ikke af moralisme; for at citere en afdød skibsreder: Moral er ikke noget, man taler om, moral er noget man har. Venstrefløjens moral kan karakteriseres meget simpelt med ordet "solidaritet" - og i det omfang, et menneske eller en forening ikke forholder sig solidarisk til sine lidelsesfæller, uanset oprindelse og afstamning, er vedkommende ikke et medlem af venstrefløjen.

Det er helt rigtigt set, at "bestemte temaer tages kun op af højrefløjens fortællinger", således er fv tematiseringen af venstrefløjens moralisme et udpræget højreorienteret talepunkt - lidt på samme måde, som venstrefløjen hele tiden skydes i skoene, at vi fører identitetspolitik, selv om sandheden er, at det er disse kritikere, og ikke er os, men netop den nationalistiske højrefløj, der er de sande identitære og de sande moralister.

Venstrefløjen ER stolt af sig selv, Marie Jensen, du skal ikke lade dig gå på af propagandaen.

:-)
Den gode professor har sikkert skrevet sin bog i en god mening, men jeg gætter på, at han er tilhører den tyske ækvivalent til kystbanesocialisterne. En nyttig idiot, med andre ord, der uafvidende modarbejder den sag, han tror han støtter.

Dorte Sørensen

Hver gang der tales om ghettoer og udskiftning af beboer som løsning - BØR der altid svares SÅ SE DOG OG FÅ BYGGET NOGLE BOLIGER I ALLE BOLIGOMRÅDER OG KOMMUNER, der er til at betale for lavindkomstfamilier:
Mon ikke det vil løse problemet , i stedet for den tåbelige løsning med tvangsflytninger og nedrivninger af gode boliger. Ligeledes afskaf loven der giver folk fra boligområder, der af Folketinget betegnes som ghettoer, for længere straf for dit og dat.