Læsetid: 8 min.

Martin Heidegger giver os blik for naturens væren – og for bare at lade den være

Heidegger repræsenterer – trods sin sølle politiske dømmekraft – et af den nyere tids få virkeligt store filosofiske projekter. I ’Spørgsmålet om teknikken’ viser han, hvordan vores grådige blik for naturressourcer udgør en grundlæggende fare for mennesket selv, og som nu har kastet os ud i en dyb klimakrise – men også at kunsten og den skabende kraft, der ligger implicit i den tekniske udvikling, rummer muligheden for at ændre vores syn på naturen
Martin Heidegger, fotograferet i 1966.

Martin Heidegger, fotograferet i 1966.

Ullstein Bild - Meller Marcovicz

6. juli 2019

Det kan formentlig ikke vare længe, før vi ser de første tegn på en højrepopulistisk klimabevægelse.

I grunden er det mærkeligt, at vi ikke allerede har én. Hvad kunne være mere oplagt end at kæmpe for at bevare menneskets naturlige habitat i nogenlunde balance – måske endda suppleret med en pseudobiologisk teori om oprindelige arter og landskaber, som ikke skal spoleres af industri og sigøjnere?

Hitlerstyrets Reichsnaturschutzgesetz fra 1935 var faktisk et relativt progressivt stykke lovgivning i den retning – og måske kan vi simpelthen takke vor tids højrefløjs fantasiløshed for, at ingen endnu for alvor har taget miljøet med i deres paranoide kalkuler. Det skal nok komme, som man siger.

Når det sker, kan de grønne udgaver af danernes lys med fordel læse Martin Heidegger som inspiration. Her kan man nemlig finde en ontologisk tænkning, der rummer en radikal advarsel om hele den vestlige metafysiks forfald og forglemmelsen af det oprindelige og autentiske.

Det er en tænkning, der ikke i udgangspunktet er politisk, men som netop derfor kan mobiliseres til fordel for temmelig forskelligartede tendenser.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Peter Langkjær Bojsen
  • lars søgaard-jensen
  • Niels Duus Nielsen
  • Christian Mondrup
  • Kurt Svennevig Christensen
  • Stig Bøg
Søren Peter Langkjær Bojsen, lars søgaard-jensen, Niels Duus Nielsen, Christian Mondrup, Kurt Svennevig Christensen og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Svennevig Christensen

Jeg måtte købe papirudgaven (det er ikke nemt i Lemvig og omegn) og selvfølgelig blev jeg ikke skuffet. Når man læser Henrik Jøker Bjerre bliver man bare klogere - sådan er dét bare.