Læsetid: 3 min.

Læst udefra: Gammel højreradikalisme på nye flasker

50 år efter sin død er Theodor W. Adorno aktuel med en bog, der tilsyneladende sætter ord på det seneste årtis højredrejning. Selv om analysen er fremsynet, har udgivelsen dog mest historisk interesse
31. august 2019

»En flaskepost til fremtiden.«

Sådan beskriver forlaget Suhrkamp en ny udgivelse af den ellers for længst afdøde Frankfurter-filosof Theodor W. Adorno under titlen Aspekte des neuen Rechtsradikalismus (Aspekter af den nye højreradikalisme).

Der er tale om et foredrag holdt i Wien i 1967, der hidtil kun har været tilgængelig som lydoptagelse, men som altså nu er blevet transskriberet og forsynet med et efterord af den prominente ekstremismeforsker med det uheldige navn Volker Weiß.

Sådan er bogen også blevet taget imod i den tyske presse: som et profetisk brev om højreradikalismens genkomst i det 21. århundredes Europa. Modtagelsen er hjulpet på vej af Weiß, der selv er forfatter til en meget omtalt bog om højrefløjens ’autoritære revolte’, og som i efterordet læser Adornos foredrag ind i denne samtidsanalyse.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Curt Sørensen
Curt Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu