Læsetid: 5 min.

Fem vigtige pointer: Hvorfor har vi ikke set populistisk nationalisme i Australien og Canada?

Et nyt forskningspapir af politologerne Francis Fukuyama og Naz Gocek sammenligner immigration og populisme i Canada, Australien og USA. Det giver et bud på, hvorfor Australien og Canada ikke har oplevet samme nationalistiske mobilisering som USA – på trods af de tre landes ligheder. Her er de fem vigtigste pointer fra forskningen
USA, Canada og Australien har på mange måder et fælles udgangspunkt. Men kun USA er for alvor blevet ramt af populismen. Den amerikanske politolog Fracis Fukuyama og hans kollega Naz Gocek prøver at svare på hvorfor.

USA, Canada og Australien har på mange måder et fælles udgangspunkt. Men kun USA er for alvor blevet ramt af populismen. Den amerikanske politolog Fracis Fukuyama og hans kollega Naz Gocek prøver at svare på hvorfor.

Kristine Kiilerich

21. september 2019

De er alle tidligere britiske kolonier, der blev til rige, vestlige demokratier. USA, Canada og Australien har meget til fælles, men den populistiske nationalisme, som Det Republikanske Parti og Donald Trump står i spidsen for, har Canada og Australien ikke oplevet i nær samme grad.

Det til trods for, at de tre lande deler samme historie, hvor den oprindelige befolkning blev skubbet til side til fordel for europæiske indvandrere. I dag er de stadig indvandringsnationer – antallet af beboere, der er født i udlandet, var i 2017 knap 22 procent i Canada, 14 procent i USA og 29 procent i Australien.

Når man tænker på de tre landes ligheder, rejser der sig et spørgsmål: Hvorfor har hverken Canada eller Australien fået et stort nationalistisk parti eller en populistisk leder som Trump, der bruger udlændingefrygt til at mobilisere vælgere?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu