Læsetid: 6 min.

Heideggers vejsidebombe

At Heideggers antisemitisme ikke overlever hans egen tænkning, gør det ikke mindre magtpåliggende at forstå, hvordan den for en tid udgjorde et afgørende element i hans filosofiske projekt. Det er den centrale pointe i nyoversat essay, hvor Jean-Luc Nancy bevæger sig med befriende afstand til de vante positioner i debatten om Heideggers ’Sorte hæfter’
Det vil være en fejl at bruge Heidiggers antisemitisme til at udelukke ham fra pensum i filosofi, mener Jean-Luc Nancy. Blandt andet fordi et ville forudsætte, at totalitarismens fremkomst ikke skulle give anledning til problemer, som det er værd for filosofien at beskæftige sig med, skriver han.

Det vil være en fejl at bruge Heidiggers antisemitisme til at udelukke ham fra pensum i filosofi, mener Jean-Luc Nancy. Blandt andet fordi et ville forudsætte, at totalitarismens fremkomst ikke skulle give anledning til problemer, som det er værd for filosofien at beskæftige sig med, skriver han.

Ullstein Bild - Meller Marcovicz

7. september 2019

Uanset med hvilken begrundelse Heidegger valgte at forsegle sine såkaldte ’Sorte hæfter’, filosoffens private optegnelser fra tiden op til Hitlers magtovertagelse i 1933 og frem til efter krigens afslutning, havde han næppe forestillet sig, at de personlige skriblerier for eftertiden ville få status af korrektur til hans øvrige værk.

De efterladte hæfter har siden deres publicering i 2014 påkaldt sig så meget opmærksomhed, at man i hvert fald let kunne få den opfattelse, at de åbenlyst antisemitiske passager, debatten har kredset om, skulle udgøre alt, hvad man behøver at læse af tænkeren, for at forstå hans filosofiske projekt.

Med Heidegger mod Heidegger

Heideggers plads i filosofien er evig omstridt, og det har sine grunde. Hans personlige engagement i det tyske nazistparti mellem 1933-1945 er aldrig forsøgt tiet ihjel, og man skal være ualmindelig naiv for ikke at se et slægtskab mellem temaerne i hans filosofiske værk og nazismens tankegods.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu