Læsetid: 6 min.

Idehistorie: Da Askov var Danmarks anden hovedstad

Ove Korsgaard giver i bogen ’Strejftog i højskolernes idéhistorie’ fine rids af betydende højskolefolk – og så leger han bogen igennem med den tanke, at højskolen anno 2019 måske oplever en ny vækkelse
28. september 2019

I cirka 100 år havde Danmark to kulturelle hovedstæder. Fra 1865 til 1968 var Askov et lærdomscenter for dansk landbokultur, mens København var det for bykulturen. Det lyder garanteret helt absurd i de flestes ører. Askov! Hvor ligger det henne? Hvad pokker er det?

Askov ligger i det sydlige Jylland, lige på den nordlige side af den gamle grænse ved Kongeåen. Og siger man ’Askov’, mener man Askov Højskole.

Kroningen af Askov til kulturel hovedstad kommer fra historikeren Ove Korsgaard. Det er spidsformuleret, javist, men det hjælper til at forstå, hvor meget Danmark har flyttet sig, og hvor meget den intellektuelle bondekultur er forsvundet, assimileret ind i et større, bredere og alt andet lige mere kompliceret ekspertsamfund.

Den danske højskole fejrer 175-års jubilæum, og i den anledning har Ove Korsgaard skrevet institutionens idéhistorie. Og tænk sig, de skoler, der blev oprettet fra 1844 og frem, er meget tættere på Den Franske Revolution, end de er på os. Det er en imponerende historisk bane at kunne tegne.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Klüver
  • Ejvind Larsen
Per Klüver og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu