Læsetid: 5 min.

Mikkel Bolts nye bog er et opråb til den marxistiske samfundskritik

Er postmodernismens epoke ved at lakke mod enden? I sin nye bog gør professor i politisk æstetik Mikkel Bolt status over et halvt århundredes svækkelse af den kritiske tænkning og plæderer for en tilbagevenden til marxismens grundindsigter
21. september 2019

Mikkel Bolts nye bog, På råbeafstand af marxismen, der følger marxismens omskiftelige historie som analysestrategi fra 1968 og frem, kunne lige såvel have fået titel efter overskriften på det første kapitel:

»Kritik af kritikken af kritikken«.

Det er det, der er på spil: en kritik af den kritik, som den marxistiske kapitalismekritik har været underkastet siden 1970’erne. Der er tale om en essaysamling, hvor en række af forfatterens tidligere artikler tilsammen opruller et historisk narrativ om den kritiske tænknings nyere udvikling.

Fælles for kapitlerne er en ambition om at rehabilitere marxismen på den anden side af det postmoderne opbrud, hvor modernismens store fortællinger om subjekt og samfund blev erstattet af dekonstruktion, diskursanalyse og pluralisme.

Det er et projekt på højde med sin tid, hvor samfundskritikken over en bred kam er ved at genfinde sit økonomiske grundlag. Ifølge forfatteren er det dog vigtigt at fastholde det politiske engagement i marxismen og ikke blot reducere den til en akademisk analysestrategi.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jakob Dahl
  • Ib Gram-Jensen
  • Palle Yndal-Olsen
Jakob Dahl, Ib Gram-Jensen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer