Læsetid: 6 min.

Det seksuelle som notorisk utilfredsstillet begær

Hvad er sex? Spørgsmålet er uomgængeligt for alle levende, begærende og tænkende mennesker og titlen på den slovenske filosof Alenka Zupančičs nye bog. Sjældent har jeg læst et så filosofisk og eksistentielt udfordrende, men også vildt irriterende værk
14. september 2019

Det ville være pokkers praktisk og spekulationsaflastende, hvis vi én gang for alle kunne enes om, at den menneskelige seksualitet enten er en medfødt drift eller et produkt af en kønnet opdagelse inden for den sociale orden. Men så nemt skal det bestemt ikke være ifølge den velskrivende slovenske filosof og lacaniansk orienterede psykoanalytiker Alenka Zupančič (f. 1966), der ikke tidligere har haft chancen til at friste den teorihungrende del af den danske offentlighed.

I sin nye bog, Hvad er sex? hævder hun, at seksualiteten ikke er ren biologi eller en social konstruktion, men derimod et begreb, »der formulerer en vedblivende modsigelse ved virkeligheden«. Virkeligheden er aldrig neutral og svarer ikke til sig selv, og seksualiteten er en »iboende forvrængning i virkeligheden« og noget, der ikke éntydigt kan lokaliseres i kønsorganerne. Derimod er seksualiteten ’til stede’ som en mangel og en negativitet – som en form for under- og ubevidst viden, der ikke ved af sig selv, endsige kan gøres til objekt for én sikkerhedsgivende forklaring.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer