Læsetid: 6 min.

Frihed for alle kræver mere end omfordeling

Den svenske litteraturprofessor og filosof Martin Hägglund har skrevet en uhyre ambitiøs moppedreng af en bog. Den er både en analyse af eksistensens grundvilkår, et skånselsløst angreb på enhver religiøs verdensforståelse og en passioneret appel om et opgør med kapitalismens ødelæggende samfundsform
12. oktober 2019

Noget af det allermest frustrerende ved den såkaldt akademiske filosofi er den uhyre ufrugtbare måde, hvorpå repræsentanterne for de forskellige filosofiske fagtraditioner alt for ofte vrangvilligt konkurrerer – snarere end velvilligt kommunikerer – med hinanden.

Det ligger nok filosoffernes temperament særligt nært at antage, at ens foretrukne position må have sandheden eksklusivt på sin side (faget filosofi handler immervæk – historisk set – om at erkende netop Sandheden med gigantstort S).

Og med et sådant udgangspunkt er det jo ingen sag at slutte sig til, at enhver alternativ position nødvendigvis må være helt galt afmarcheret.

Sandheden er selvfølgelig værd at kæmpe for, men alligevel: Der er noget meget lidt sandhedssøgende over den måde, hvorpå nutidens akademiske filosofi motiverer sine proselytter til at mene én ting på én bestemt måde, som de helst skal blive ved med at mene karrieren ud, mens alle alternative tilgange vel at mærke ignoreres.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu