Læsetid: 5 min.

Menneskets evolution: Den nøgne abe under lup

Storværk om menneskets biologiske og kulturelle evolution sitrer af formidlingslyst og fagligt overskud
19. oktober 2019

Hvad gør mennesket unikt? Buddene har været mange – for eksempel bevidstheden, sproget, ritualerne og hukommelsen – hvilket samlet peger på en hel palet af egenskaber, der udmærker arten homo sapiens.

Men det er ikke kun kulturelle egenarter, der skiller os ud. Biologisk kan man pege på hjernens størrelse, vores oprejste gang (kaldet bipedaliteten) og vores nøgne krop. Det sidste er overraskende afgørende.

Menneskets nærmeste slægtning er chimpansen, og en hovedforskel mellem disse arter er den genetiske disponering for proteiner, der styrer hudens egenskaber. Mennesket er således enestående, når det kommer til huden. Vi har en pelsløs hud, der har en ekstrem effektiv svedkapacitet, hvilket er smart, når vores kæmpehjerne forbrænder enorme mængder af energi og derfor er kritisk disponeret for overophedning.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mikael Velschow-Rasmussen
Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu