Læsetid: 3 min.

I 'The Narrow Corridor' ligger Danmark lige i Guldlok-zonen med en stat og et civilsamfund, der er lige stærke

Forfatterne til nyklassikeren ’Why Nations Fail’ ser i ny bog på, hvorfor nationer lykkes, og finder svaret i en fin balance mellem en stærk stat og et stærkt samfund, men kun få lande er så heldige at finde plads i denne ’snævre korridor’
26. oktober 2019

’Getting to Denmark’. Sådan formulerede Francis Fukuyama i 2011 (i bogen The Origins of Political Order) idealet for den mest attråværdige politiske orden. En orden, han så defineret ved en velregereret demokratisk retsstat, der kunne kombinere høje frihedsgrader med høj velfærd og velstand, stor social tillid, et betydeligt mål af lighed og social mobilitet.

Nu har to andre fremtrædende politiske tænkere, armenskfødte Daron Acemoglu fra MIT og britiske James Robinson fra University of Chicago, givet et bud på, hvilke forudsætninger der skal være opfyldt for, at målet kan nås. Herom skriver de i The Narrow Corridor, der udkom i sidste måned. Deres ærinde er dermed det stik modsatte af ærindet i deres forrige meget roste ’nyklassiker’, Why Nations Fail: Her satte de sig for at analysere de vildveje, ad hvilke nationer kan ende som dysfunktionelle, såkaldt ’fejlslagne’ stater.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu