Læsetid: 3 min.

Forestillingen om digitale ekkokamre og filterbobler er en myte

Australsk medieforsker har skrevet en ilter bog, der gør op med fortællingen om, at internettet og de sociale medier splitter og isolerer os i fastlåste fællesskaber
Den australske medieforsker Axel Bruns lægger ikke fingre imellem i sin bog Are Filter Bubbles Real?, når han skal karakterisere debatten om de digitale bobler og ekkorum. Men han synes at glemme, at selv om rygterne om digitale ekkokamre måtte være stærkt overdrevne, betyder det ikke, at de nye digitale teknologier er demokratisk harmløse.

Den australske medieforsker Axel Bruns lægger ikke fingre imellem i sin bog Are Filter Bubbles Real?, når han skal karakterisere debatten om de digitale bobler og ekkorum. Men han synes at glemme, at selv om rygterne om digitale ekkokamre måtte være stærkt overdrevne, betyder det ikke, at de nye digitale teknologier er demokratisk harmløse.

Patricia de Melo Moreira

16. november 2019

Et sundt og stabilt demokrati afhænger af samarbejde og tillid på tværs. Skal vi lykkes med det, må vi undgå, at samfundet opsplittes i isolerede fællesskaber, der ikke evner at interagere med hinanden.

Af den grund er den digitale æra i tiltagende grad blevet udlagt som en trussel mod demokratiet. For netop internettet og de sociale medier baner vejen for, at borgerne lukker sig inde i digitale bobler og ekkokamre med deres politiske staldfæller og mister udsynet til omverdenen.

Det er en fortælling, som vi har hørt fra prominente skikkelser som Barack Obama, harvardprofessoren Cass Sunstein og techentreprenøren Eli Pariser.

Problemet er blot, at fortællingen beror på en myte. Det skriver den australske medieforsker Axel Bruns i sin netop udsendte bog Are Filter Bubbles Real?, og han lægger ikke fingre imellem, når han skal karakterisere debatten om de digitale bobler og ekkorum.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

At der ikke skulle eksistere filter-bobler, er sikkert sandt nok, men at der ikke skulle eksistere mediebobler er forhåbentlig ikke den konklusion man vil drage udfra hans bog? Mediebobler er i høj grad et resultat af geografi og af klasseskel, især geografi. Når det bedre borgerskab lever i de største byer, og den fattigere befolkning på landet, og når medierne i højere og højere grad bosætter sig og deres mediekontorer i storbyerne og lukker for de lokale medier, så er ekkokamre og mediebobler uundgåelige.

Det er ikke som sådan internettets skyld. Det er et spørgsmål om hvordan vi organiserer vore samfunde, vore stater, vore love og hvordan vi forholder os til at globaliseringen kun tilgodeser overklassens interesser.

https://www.politico.com/magazine/story/2017/04/25/media-bubble-real-jou...

Kun på et punkt vil jeg ikke give ham ret: Google er blevet så fintmærkende, at den er tæt på ubrugelig - bl.a. også, fordi generiske oplag og reklamer fylder for meget i begyndelsen af en søgning, og at den er alt for sprogligt ekskluderende, så man f.eks. ikke uden stort besvær kan søge på internationale emner på andet end ens eget sprog.
Men mht. synspunkter kommer man da i langt højere grad i kontakt med andre, end man gjorde tidligere, hvor man også passivt var tvunget til at acceptere det, der blev serveret.

Maj-Britt Kent Hansen

I gamle dage kunne man søge eksakt og få eksakte resultater ved at sætte gåseøjne om. Men det er længe side, at det har fungeret sådan. Nu får man samtidig henvisning til en masse sider, hvori den eksakte søgning ikke fremgår.

Prøv selv at søge på et personnavn eller stavemåden for et sprogligt udtryk, så dukker der ret hurtigt resultater op, som netop ikke er identiske med det, men søgte. Dvs. forkerte personer og forkerte stavemåder.

Steffen Gliese, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg bliver også tiltagende frustreret over søgningerne. Vi mister mere og mere kontrollen over, hvad vi søger på. Også danske resultater. De blandes tykt op med ofte dårligt oversatte udenlandske. Skriver man flere søgeord, kan det somme tider hjælpe, eller også får man en endnu mere forvirrende blanding. Alt hvad der kan købes dominerer.

Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar