Læsetid: 6 min.

Fortidsknuden i midten

To bøger om skyld og skam og tyske erindringssteder afdækker grundigt og alsidigt, hvor rigt Tyskland er på store stunder, begavede mennesker og uforglemmelige frembringelser
Selvom man ikke skal forfalde til kontrafaktisk historie, så er det interessant at spørge: Hvad nu hvis nazismen var kvalt i sin vorden, og tyskernes klare flertal havde besindet sig - hvor havde Tyskland så været i dag?  Forudsætningerne for kulturlandet Tyskland var uanset katastrofen i 1914 i rigt mål til stede. På fotoet: Hitler, 1935. 

Selvom man ikke skal forfalde til kontrafaktisk historie, så er det interessant at spørge: Hvad nu hvis nazismen var kvalt i sin vorden, og tyskernes klare flertal havde besindet sig - hvor havde Tyskland så været i dag?  Forudsætningerne for kulturlandet Tyskland var uanset katastrofen i 1914 i rigt mål til stede. På fotoet: Hitler, 1935. 

Arkivfoto/Ritzau Scanpix

16. november 2019

Kontrafaktisk historie bør man ikke forfalde til. Men hvad nu hvis?

Hvad nu hvis nazismen var kvalt i sin vorden, og tyskernes klare flertal havde besindet sig. At de trods lidelserne under og efter 1919 i inflationsårene, der fulgte, havde afvist Hitler og beriget verden med tysk opfindsomhed, kunst og kultur? Forudsætningerne for kulturlandet Tyskland var uanset katastrofen i 1914 i rigt mål til stede.

Tysklands historie er overdådig på store stunder, begavede mennesker og uforglemmelige frembringelser og tiltrak altid talent og viden fra det øvrige Europa. Når dannelsesrejsende i guldalderens Danmark drog mod Italien, var Tyskland en selvfølge på vejen. Her var landet eller rettere de lande, hvor sanser og forstand blev udfordret. Her var H.C. Andersens andet fædreland.

Baggesen tog til det tyske Strasburg og blev betaget, og Oehlenschläger stilede mod Weimar og læste sine skuespil højt for Goethe. Kraftgeniets mening i riget i midten var uomgængeligt for en ung mand med mod på kunsten. Georg Brandes gik i frivilligt eksil i Berlin, hvor dannelse var at hente. Så indtraf de store kriser.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Munk
  • Kurt Nielsen
Carsten Munk og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer