Læsetid: 6 min.

Sandhed og demokrati har aldrig været gode venner

Sandheden er ikke hævet over politik og har aldrig været det. Når vi alligevel har en politisk sandhedskrise, handler det ikke om mængden af fake news, men om retten til at definere sandheden, skriver den amerikanske historieprofessor Sophia Rosenfeld i et vovestykke af en bog
30. november 2019

Når det kommer sandhed, befinder ethvert liberalt demokrati sig i en uforløst situation: Det kan hverken fuldt forkaste eller gå all in på spørgsmålet om sandhed. I hvert fald ikke uden samtidig at underminere sig selv.

Forkaster vi sandheden som irrelevant, bliver det meningsløst at føre politiske debatter. Der er nemlig ikke megen fidus i at fremføre sine synspunkter, overbevise eller modsige sin opponent, hvis samtalen er uden et fælles fundament. Og et sådant fundament kræver, at vi har visse, sande pejlemærker at navigere efter – såsom simple fakta om vores fælles univers.

Omvendt ville vi udelukke enhver debat, hvis vi hejste sandhedens flag for højt, at sandheden ikke stod til diskussion. Vi ville afskære os fra at kunne agere og strides i en demokratisk verden, hvor de færreste forhold er sat i sten.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu