Læsetid: 6 min.

Vi tror på alle, men stoler på ingen

Den amerikanske essayist Eula Biss tager videnskab, litteratur, filosofi, historie og semantik i brug i sin vedkommende undersøgelse af begreberne immunitet og vaccination. Emnet er omgærdet af løgn og myter, som er svære at tilbagevise, men Biss får ryddet ud i nogle af de værste
Den amerikanske essayist Eula Biss tager videnskab, litteratur, filosofi, historie og semantik i brug i sin vedkommende undersøgelse af begreberne immunitet og vaccination. Emnet er omgærdet af løgn og myter, som er svære at tilbagevise, men Biss får ryddet ud i nogle af de værste

Gaetan Bally

16. november 2019

Da MFR-vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde i 1986 blev del af børnevaccinationsprogrammet, var forventningen, at mæslinger som sygdom kunne udryddes i Europa før 2015, hvis blot alle, der kunne, lod sig vaccinere.

Men sådan gik det ikke. I stedet er antallet af mæslingeudbrud i dag stigende.

Alene i Europa blev flere end 84.000 forrige år smittet med mæslinger, hvilket var en tredobling fra året forinden og 15 gange flere end i 2016. I år bliver det endnu værre – vi har allerede for længst passeret 90.000 smittede. Ukraine tegner sig for hovedparten af tilfældene, hvor politisk ustabilitet, et dysfunktionelt sundhedsvæsen og mistillid til myndighederne har medvirket til en lav vaccinationsdækning. Men også USA, Italien, Frankrig og England – lande, vi ofte rejser til – oplever store mæslingeudbrud. Her menes årsagen at være en helt anden; nemlig skepsis over for vacciner.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Denne artikel ligner mest endnu et angreb på folks usikkerhed overfor vacciner, forhåbentlig har bogen mere at byde på. Jeg er ikke imod vacciner, men mere bekymret for de økonomiske interesser omkring medicinalindustrien og hvad deraf følger. Hvis folk kan gå forgæves efter medicin er der noget galt. Det kan understøtte mistilliden til vacciner.

anne lindegaard

Hvorfor vil Information dog i den grad promovere en tillid til medicinalindustrien?
Selv finder jeg det mer end tankevækkende at da mine to ældste børn havde mæslinger var sygdommen kendt som en uundgåelig børnesygdom. Da mine to yngste nåede en vis alder, var mæslinger pludselig blevet livsfarlige.
Og ja - enhver infektionssygdom er potentielt farlig i underpriviligerede lande - men ikke i Dk.

Steen Obel, Lillian Larsen, Knud Jacobsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

På de amerikanske pengesedler står der som bekendt: "In God we trust". Læser man det ironisk, kan det tolkes som, at vi ikke stoler på nogen. Derfor er det eneste vi i realiteten stoler på gangbar mønt.