Læsetid: 3 min.

En bog til dem, der tror, at politik alene handler om at have det bedste argument

Fransk filosof retter i ny bog blikket mod de myter, der former vores grundlæggende forestillinger om politik. Selv om der ikke er mange nye indsigter at hente, er bogen alligevel en fin påmindelse om, at politik ikke ene og alene handler om rationelle argumenter
4. januar 2020

For snart en del år siden begyndte man inden for humanvidenskaberne at tale om »forestillingsevnen« eller »fantasien« på en ny måde. Fra at have indtaget en relativt perifer rolle i forklaringen af den menneskelige psyke fik man – kort fortalt – øjnene op for »forestillingsevnen« som en afgørende faktor i menneskets sociale eksistens.

Forud for rationelle argumenter og positiv lov må der nemlig være en grundlæggende struktur af forestillinger og forventninger, der giver sådanne argumenter og love deres styrke og legitimitet, ja, endda hele deres betydning. På denne måde kan man tale om en »konstituerende forestillingsevne« som ophav til denne struktur.

Den franske filosof Jean-Jacques Wunenburger placerer sig eksplicit inden for denne generelle tendens og har gjort det gennem snart 40 år. Således er hans seneste bog, der bærer den svært oversættelige titel Mytho-politiques, også dedikeret et studie af de »myter«, der har formet og stadig former vores politiske liv.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu