Læsetid: 6 min.

Historien om, hvordan arbejderpartiets fald i Brasilien blev den tropiske Trumps triumf

I bogen ’Brazil Apart 1964-2019’ skriver Perry Anderson om det brasilianske folks ideologiske mæthed, og hvordan den førte til, at et marginaliseret og til tider latterliggjort parlamentsmedlem med rabiate udtalelser som sit kendemærke kunne blive leder for Latinamerikas største land og økonomi
Bolsonaro kom med en opsigtsvækkende kommentar i 2014, da han foragteligt meddelte parlamentsmedlemmet Maria do Rosario, at han ikke gad voldtage hende, fordi hun ikke fortjente det.

Bolsonaro kom med en opsigtsvækkende kommentar i 2014, da han foragteligt meddelte parlamentsmedlemmet Maria do Rosario, at han ikke gad voldtage hende, fordi hun ikke fortjente det.

Adriano Machado

21. december 2019

»Iblandt alle højrefløjsregeringerne er Bolsonaros den med de fleste neofascistiske træk,« konstaterede den fransk-brasilianske sociolog og filosof Michael Löwy for en måneds tid siden.

Neofascisme eller ej: I 2018 kom en ’lone wolf’ og stolt beundrer af det brasilianske militærdiktatur, reserveofficeren Jair Messias Bolsonaro, til magten i en af planetens største økonomier. Hvordan kunne det ske?

I sin seneste bog Brazil Apart 1964-2019 giver den britiske marxist og idehistoriker Perry Anderson et vigtigt bidrag til en forståelse af, hvordan Brasilien inden for blot en kort årrække gik fra at være et håbefuldt arnested for social forandring for den brede del af befolkningen til platform for en autoritær form for neoliberalisme.

Bogens seks kapitler er med undtagelse af det sidste skrevet løbende til magasinet London Review of Books og sammenfalder med landets præsidenter fra 1994 og frem, hvis navne også bærer kapiteltitlerne – en anerkendelse af Brasiliens præsidentialisme, hvis magt og råderum overskrider selv den amerikanske model.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Hanne Utoft
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Nu kan jeg ikke læse artiklen, men er det ikke den samme gamle historie om, at når noget truer den neofascistiske pengemagt i usa's baghave, vil det blive forhindret med alle midler. Hvem kontrollerer kongressen? Hvem kontrollerer mainstreammedier? Følg pengene

Estermarie Mandelquist og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar