Læsetid: 5 min.

Under samfundets radar flokkes ældre mænd på storbyens bænke og værtshuse

Et årelangt, nænsomt, nysgerrigt og detaljerigt feltarbejde bringer os helt tæt på de usynlige, forunderlige og forhutlede hverdagsliv i København. Jon Dag Rasmussens omskrevne pædagogisk-antropologiske ph.d.-afhandling er intet mindre end forbilledlig
11. januar 2020

Enhver opmærksom avislæser ved, at Aarhus Universitets forskningsprofil er sønderskudt. Den omstridte oksekødsrapport har ryddet forsider, og der har også vist sig at være fejl og mangler i 34 ud af 55 rapporter, som Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved universitetet har fået ekstern finansiering til at udarbejde.

Dertil kommer repetitive fortællinger om, at humaniora bedriver elitær forskning i elfenbenstårnet, og at såkaldt kvalitativ forskning ikke er noget værd, hvis den ikke lader sig generalisere.

Mindst siden Helge Sander har skiftende ministre hyldet princippet om »kortest mulig vej fra tanke til faktura« på universitetet, og at forskningen bør afkræves empirisk evidens og basere sig på store kvantitative datakørsler, hvis den skal være rigtig videnskab og berede vejen for best practice.

Frem for alt er forskningen nemlig forpligtet på at levere praktiske løsninger på konkrete problemer, hvis samfundet overhovedet skal investere i den.

Men der eksisterer heldigvis også radikalt andre måder at opfatte forskning og vidensproduktion på.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Christian Skoubye
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Michael Larsen
 • Katrine Damm
 • Michael Svennevig
 • Anders Olesen
 • Dorte Sørensen
 • Thomas Tanghus
 • Poul Erik Riis
 • Carsten Munk
 • Lise Lotte Rahbek
 • Maria Francisca Torrezão
Christian Skoubye, Bjarne Bisgaard Jensen, Michael Larsen, Katrine Damm, Michael Svennevig, Anders Olesen, Dorte Sørensen, Thomas Tanghus, Poul Erik Riis, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek og Maria Francisca Torrezão anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lasse Glavind

Vigtig fælles viden om overset eksistens skabt på et fælles universitet og formidlet af en forsker, der er ansat for fællesskabets midler - ligger nu bag en betalingsmur på en lille elitær avis, der i parentes bemærket også lever højt på fællesskabets penge. Mere tydelig kan det danske klassesamfund næsten ikke præsenterer sig anno 2020. Gad vide, hvor mange af de omtalte mennesker - "studieobjekterne" - der nogensinde høre eller læser om de ti minutters "fame", de fik i de velbjærgedes statsstøttede mediekværn.

gert rasmussen, Ebbe Overbye, Ruth Sørensen og Niels Østergård anbefalede denne kommentar