Læsetid: 9 min.

Hannah Arendts sidste bog flytter filosofien ind i verden

Filosofi og politik, tænkning og fællesskab var gennem hele den tysk-amerikanske forfatter Hannah Arendts forfatterskab i konflikt. Men i hendes sidste store bog, ’Åndens liv’, som endelig er kommet på dansk, får hun det hele til at gå op
Hannah Arendt vender Heideggers ’væren til døden’ om. Mennesket er ikke bestemt af at skulle dø, men af at blive født – til et fællesskab, til en ageren sammen med andre. Mennesket er ikke først og fremmest ensomt, men optræder som oftest i flertal, skriver hun.

Hannah Arendt vender Heideggers ’væren til døden’ om. Mennesket er ikke bestemt af at skulle dø, men af at blive født – til et fællesskab, til en ageren sammen med andre. Mennesket er ikke først og fremmest ensomt, men optræder som oftest i flertal, skriver hun.

The Bridgeman Art Library

25. januar 2020

Det var et liv vævet ind i verdenshistorien, præget af store krige og århundredets rædsler og levet mellem tidens filosoffer og forfattere, som sluttede ved et middagsselskab i New York i 1975, da værtinden under en samtale om den jødiske kulturarv sank sammen i sin lænestol, fordi hun blev ramt af en blodprop i hjertet.

Det var den tysk-amerikanske tænker Hannah Arendt, som døde. 

Lægerne havde efter et hjerteanfald året inden advaret mod konsekvenserne af hendes intense cigaretrygning, men som hun sagde til en veninde, levede hun ikke for sundhedens skyld – og fortsatte med at ryge.

Mange, som ikke kendte Arendt personligt, regnede hende for arrogant og utilnærmelig, hendes venner sagde, hun på en usædvanlig facon var både usikker og selvsikker, mens de, der læser hendes bøger, møder en enestående intellektuel og tænker i det 20. århundrede. Original og modig. 

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • jørgen djørup
  • Steffen Gliese
  • Niels-Simon Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Hanne Utoft
  • Stig Bøg
  • Morten Hjerl-Hansen
jørgen djørup, Steffen Gliese, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft, Stig Bøg og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"uden denne frihed ville vi højst være et oplyst dyr."

Udmærket artikel, som med rette udfordrer den udbredte opfattelse af mennesket som et oplyst, men primitivt væsen - ud fra betragtningen om at dyr notorisk er uden åndsfrihed (hvilket vi faktisk heller ikke har noget særligt solidt grundlag for at konkludere).

Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Anton Leth Jørgensen, Nike Forsander Lorentsen, Karen Grue og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

At læse denne gennemgang af Ahrendts tanker er at møde mit eget livs- og menneskesyn. Det er en bemærkelsesværdig oplevelse.