Læsetid: 6 min.

Sådan ville Žižek udlægge Mette Frederiksens jordbærbod

Den slovenske filosof Slavoj Žižek er en af de store fornyere af ideologikritikken, og nu er hans mange teoretiske bidrag til et opdateret ideologibegreb samlet på dansk
Bogen igennem fornemmer man Žižeks træthed over det klassiske ideologibegreb, over analyser der selvsikkert afslører verdens sammenhænge. »Når en procedure stemples som dybt ideologisk,« siger Žižek, så »kan man være helt sikker på, at dens modsætning er mindst lige så ideologisk.«

Bogen igennem fornemmer man Žižeks træthed over det klassiske ideologibegreb, over analyser der selvsikkert afslører verdens sammenhænge. »Når en procedure stemples som dybt ideologisk,« siger Žižek, så »kan man være helt sikker på, at dens modsætning er mindst lige så ideologisk.«

Peter Hove Olesen

1. februar 2020

Mette Frederiksen, statsministeren, der næsten ikke er til at skyde igennem for tiden, åbnede folketingsåret med en appel til fortiden. I en tale med alle de rigtige kunstpauser fremmanede hun en scene fra fortiden. Jordbærboden ved vejkanten, der stod ubevogtet hen. Det klareste billede på, hvad vi står til at miste i fremtiden – hvis ikke vi da allerede har mistet det.

Men hvad er ’det’? Hvad er det, vi står til at miste, hvis ikke vi passer på?

Man kunne med Slavoj Žižek, den slovenske filosof, der så ofte har optrådt i disse spalter, tale om en ‘sublimificering’ af vores velfærdsstatsfortid. Mette Frederiksen opretter en fantasi om en fælles fortid, om noget truet og derfor noget truende. Det er ikke ideologi i nogen stiv og streng forstand, det er snarere ideologi som fantastisk tilbud.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
  • Morten Hjerl-Hansen
Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu