Læsetid: 6 min.

Sørens (Kierkegaards) seriøse sokkeholdere – som ingen kunne nå

Clare Carlisle har skrevet en både personlig og page-turner-agtig biografi om Kierkegaard, som hverken forsøger at lægge sig omfangsmæssigt ud med Joakim Garffs ’SAK’ eller nørdefaktormæssigt med Peter Tudvads ’Kierkegaards København’ (2004), men som ikke desto mindre – eller måske nærmere netop herfor – fungerer glimrende som introduktion til Kierkegaards kuriøse univers
Carlisles biografi om den danske filosof Søren Kierkegaard er ganske vellykket, og får hovedperosnen til at tage sig lyslevende ud for læseren. På billedet her ses en statue af selv samme hovedperson, placeret i Bibliotekshaven ved Den Sorte Diamant, i indre København. 

Carlisles biografi om den danske filosof Søren Kierkegaard er ganske vellykket, og får hovedperosnen til at tage sig lyslevende ud for læseren. På billedet her ses en statue af selv samme hovedperson, placeret i Bibliotekshaven ved Den Sorte Diamant, i indre København. 

Kristoffer Juel Poulsen

18. januar 2020

Uanset hvad man mener om Kierkegaard (1813-55), er det svært at komme uden om, at den krumryggede københavner er og bliver Skandinaviens mest uomgængelige bidrag til den filosofihistoriske kanon.

Al respekt for notabiliteter som for eksempel den svenske 1700-tals-polyhistor Emanuel Swedenborg (1688-1772), den norske dybdeøkolog Arne Næss (1912-2009), den finske Wittgenstein-protegé Georg Henrik von Wright (1916-2003) eller for den sags skyld for vores egen K.E. Løgstrup (1905-81) – men alligevel: Hvad angår filosofihistorisk impact i den absolutte sværvægtsklasse, er der slet og ret ingen skandinaviske filosoffer, der når salig »Søren Sok« (som han drillende blev kaldt af sine klassekammerater på Borgerdydskolen) til sokkeholderne.

Endnu en livsskrift?

Men hvorfor skrive – eller for den sags skyld læse – endnu en biografi om Søren Kierkegaard, der jo levede et mærkeligt begivenhedsløst liv, mens han (mestendels) trissede rundt på gader og stræder i guldalderens København og (igen mestendels) skrev en uhyrlig mængde uhyrligt vanskelig tekst?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Morten Hjerl-Hansen
  • Ejvind Larsen
  • Niels Makholm
Kurt Nielsen, Morten Hjerl-Hansen, Ejvind Larsen og Niels Makholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu