Læsetid: 4 min.

Assange: Politisk fange eller forbryder?

Den kontroversielle advokat Juan Branco har forfattet et passioneret defensorat for den fængslede Julian Assange, som han ser som en forfulgt dissident. Andre retslærde insisterer på, at retsstaten ikke har andet valg end at gøre sit arbejde
Julian Assange, der i sin tid vandt et hav af journalistikpriser – og endda blev bragt i forslag til Nobels Fredspris – fremstår i den brede offentlighed i dag snarere som forhutlet konspirationstosse, ja, som en »offentlighedens fjende nummer et«.

Julian Assange, der i sin tid vandt et hav af journalistikpriser – og endda blev bragt i forslag til Nobels Fredspris – fremstår i den brede offentlighed i dag snarere som forhutlet konspirationstosse, ja, som en »offentlighedens fjende nummer et«.

Arkivfoto

29. februar 2020

Er han en helt eller kriminel hacker? Sandhedssøgende journalist eller en simpel forbryder?

Julian Assanges fald fra tinderne er bemærkelsesværdigt. 175 års fængsel kan den australske whistleblower få, hvis han udleveres til USA, hvor han står anklaget efter en drakonisk spionageparagraf.

Efter næsten syv års selvvalgt eksilering i Ecuadors ambassade i London blev Assange overgivet til det britiske politi i april 2019. Siden har han siddet fængslet for at have forbrudt sig imod britisk lov om løsladelse mod kaution ved at udeblive fra et retsmøde.

I denne uge var der retshøringer i London om eventuel udlevering til USA, hvor forsvarer og anklager fremlagde deres argumenter. Om Assange ender med at blive udleveret til de amerikanske retsmyndigheder, afgøres til maj ved høringens anden runde.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Peter Beck-Lauritzen
Anders Graae og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Assange er whistleblower, intet andet og det har demokratiske samfund brug for.
Håber ikke han udleveres til USA. Sverige har frafaldt deres anklager. UK har ønsket, at få udleveret en diplomat-frue, som stak af fra et dødeligt trafik-uheld, men det har USA afvist. Kan der etableres en "byttehandet"? Her kommer der nok en masse juristeri ind i billedet, såfremt denne "handel" lykkedes.
Håber USA beholder diplomat-fruen og UK Assange!

uffe hellum, Anders Graae og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Historien om Assange er en beskrivelse af de virkelige magtforhold i specielt den vestlige verden; de afslørede forbrydelser i medfør af Assange's (og Wikileak's) virke bliver ikke retsforfulgt, mens budbringeren er fængslet via en kafkask proces.
https://www.youtube.com/watch?v=pgw6FoFPhjo

Erik Boye, uffe hellum, Anders Graae, Peter Beck-Lauritzen, Espen Bøgh og Johnny Christiansen anbefalede denne kommentar

"I dag er det en anden whistleblower, Edward Snowden, vi hylder."

Og denne anden whistleblower støtter en løsladelse af Assange.
Paradokserne står i kø.

"»Vist kan der være omstændigheder, hvor det er journalistisk, moralsk og juridisk berettiget at bryde ind i computersystemer og lække klassificerede data herfra. Men det sidste vil altid forudsætte en vurdering af offentlighedens interesse i sagen, der igen kræver en individuel afvejning af hvert enkelt lækket oplysning,« skriver hun."

Assange er ikke mistænkt eller sigtet for selv at have 'brudt ind i computersystemer'; han vil i USA bl.a. blive tiltalt for at have opfordret andre til dette (I hans kommunikation med Manning tolkes en bestemt sætning som opfordring til yderligere lækage).

uffe hellum, Anders Graae, Peter Beck-Lauritzen og Johnny Christiansen anbefalede denne kommentar

Det er tragisk, at verdens ledende demokrati stadig bruger flere kræfter på at standse og straffe budbringeren, end på at standse statsmagtens overgreb, der jo udstilles.

Lidt ligesom i Danmark, hvor hajerne i andedammen kæmper indædt imod åbenhed og straffer whistleblowers.

Det er ikke blot statsmagters overgreb, som f.eks. Wikileak's afsløringer har omfattet - også rigtigt megen privat kapitalmagt over stater er blevet afsløret.