Læsetid: 6 min.

En millennial gør brættet op: »Well, this sucks«

The New Yorker-skribenten Jia Tolentino har skrevet en serie selvudleverende, samfundsdiagnosticerende, spændingsfyldte – og særdeles læseværdige – essays om det skrubforvirrende on- og offline-liv i senkapitalismens hæsblæsende hamsterhjul
Pointerne i Jia Tolentinos bog har påfaldende ligheder med stemningen hos pingvinerne i filmen ’Madagascar’, da de endelig ankommer til Antarktis, målet for deres længsler: OK, det er lidt træls det her.

Pointerne i Jia Tolentinos bog har påfaldende ligheder med stemningen hos pingvinerne i filmen ’Madagascar’, da de endelig ankommer til Antarktis, målet for deres længsler: OK, det er lidt træls det her.

Videograb DreamWorks/UIP

15. februar 2020

I DreamWorks-animationsfilmen Madagascar fra 2005 følger vi firkløveret Alex (en løve), Marty (en zebra), Gloria (en flodhest) og Melman (en giraf) i deres flugt fra en New York-baseret zoologisk have til tropeøen Madagaskar. Filmens egentlige handling sættes dog i udgangspunktet kun i skub, eftersom fire entreprenante pingviner iscenesætter selv samme zoo-flugt med henblik på at nå ’hjem’ til længslernes land: Antarktis.

I én af filmens allersjoveste scener flyttes fokus kortvarigt fra al hurlumhejet på Madagaskar til netop Antarktis, hvortil føromtalte pingviner omsider er ankommet. Her står de fem pingviner så og glor ved siden af deres kaprede krydstogtskib, mens en lige dele isnende og hujende polarvind fyger om ørene på dem (og ja, pingviner har ører).

Pingvinerne står ubevægeligt plantede i 22 fuldfede sekunder (det føles som meget længe), indtil én af dem tørt konstaterer: »Well, this sucks.« That’s it – inden handlingen ufortrødent fortsætter tilbage på Madagaskar.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Hjerl-Hansen
  • Thomas Tanghus
  • Hanne Utoft
  • Eva Schwanenflügel
Morten Hjerl-Hansen, Thomas Tanghus, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Jamen, jamen, meritokrati er en amerikansk specialitet, som slet ikke dækker noget europæisk land, selvom det er på højeste mode i danmark at forsøge at gøre os Amerika lig. Vi er meget bedre end det!

Thomas Tanghus

Jeg lytter og hører absolut, hvad der bliver sagt om meritokrati her, og er for en stor del enig i dets fejlbarlighed.
Min indgangsvinkel er fra et kvart århundrede med open source udvikling, som aldrig ville kunne have udfordret Big Corps som det har gjort, uden at benytte sig af en meritokratisk opbygning. Alle hylder Linus Torvalds og Richard M. Stallman. De er begge nogle røvhuller, men de har dæleme gjort meget godt for at tæmme monopolistiske, tenderende autokratiske multinationale firmaer som Microsoft, Adobe, Sun, Apple osv osv.
I den sidste ende er det nok ikke stater, men firmaer, som har magten og skal stækkes, tæmmes eller stoppes.