Læsetid: 6 min.

Ny bog: Hørup til kamp for demokratiet mod det vitterlige vås

Ny bog om kritikeren, politikeren, journalisten, polemikeren, bladudgiveren og moralisten Viggo Hørup er en håndbog i demokratisk fornuft og en inspirationskilde til videre studier i mandens liv og virke
Viggo Hørups aktualitet understreges af hans advarsel mod det, vi i dag kalder populismen, hvor det lettilgængelige, uinformerede standpunkt markedsføres for fuld musik, og resten henskydes under realpolitik, skriver Georg Metz.

Viggo Hørups aktualitet understreges af hans advarsel mod det, vi i dag kalder populismen, hvor det lettilgængelige, uinformerede standpunkt markedsføres for fuld musik, og resten henskydes under realpolitik, skriver Georg Metz.

Polfoto

29. februar 2020

»Hvad skal det nytte?« er vel det citat blandt utallige, Viggo Hørup (1841-1902) blev mest berømt for.

Spørgsmålet gik fortrinsvis på fæstningsbyggeriet og forsvaret af København samt de øvrige militærudgifter, som Højre i de tider forlangte, og som i en allianceløs dansk forbindelse – således som sagerne stod i Hørups korte levetid – var det glade vanvid at kaste penge efter. Den nøgterne tanke bag Hørups og den radikale modstand mod rustningerne var den samme, som senere førte til en formuleret og sammenhængende dansk neutralitetspolitik under Første Verdenskrig, videreført i 1930’erne i SR-regeringerne.

Men trods saglig opposition og Hørup især blev militærudgifterne betragteligt øget af den regerende godsejer- og officerskaste, tilskyndet dertil af de nationalliberale, som i mellemtiden var gået hen og blevet nationalkonservative og mildt sat demokratisk fodslæbende.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Oluf Husted
  • Kurt Nielsen
Christian Mondrup, Oluf Husted og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu