Læsetid: 3 min.

Platformskapitalisme: Usikre arbejdsforhold baner vej for nye kampformer

Der er håb for det digitale prækariat i ny bog om platformskapitalismen. Britisk ph.d.-studerende har skrevet om sit arbejde som cykelbud hos en app-tjeneste. Resultatet er interessant, men ikke synderligt overbevisende
Madkureren er en del af den nye platformskapitalisme, hvor en app fungerer som infrastruktur mellem kunde og leverandør. Og meget praktisk gør den kureren til selvstændig uden rettigheder, pension eller risikosikring.

Madkureren er en del af den nye platformskapitalisme, hvor en app fungerer som infrastruktur mellem kunde og leverandør. Og meget praktisk gør den kureren til selvstændig uden rettigheder, pension eller risikosikring.

Gerard Julien

15. februar 2020

Går man en tur i København, kan man ikke undgå at få øje på dem, de pangfarvede cykelbude. Enten hjuler de af sted gennem byen med en firkantet termoboks spændt fast på ryggen, eller også står de og venter foran et spisested, mens de stirrer ned i deres smartphone.

I løbet af få år er madkurererne blevet fast inventar i mange storbyer, og det er der en klar grund til: Der bliver kastet enorme summer penge efter de virksomheder, som har bevæget sig ind på dette marked. Virksomhederne er en del af den nye, såkaldte platformskapitalisme, der i vid udstrækning opererer via apps, som vi kan hente ned på vores telefoner.

Disse apps fungerer som platforme, hvorpå en eller flere grupper kan interagere med hinanden. I takeawayindustrien udgør de den digitale infrastruktur, som forbinder kunden, restauranten og kurereren med hinanden. Orker man ikke at bevæge sig udendørs, når man er sulten, skal man blot tappe lidt på telefonen. Så kommer maden inden længe.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu