Læsetid: 5 min.

Uden erfaringer, teori og håb – ingen radikal samfundsmæssig forandring

»Kun hvis vi har et begreb om fortiden, kan vi vinde utopievnen tilbage, og først da kan vi udvikle frigørelsesfantasier, der består af vidende håb.« Således skriver den 85-årige filosof, sociolog og politiske dannelsesteoretiker Oskar Negt. Men formår hans bud at bryde med højredrejningens og fremmedfjendtlighedens kuldestrømme i samfundet?
Peger De Gule Veste i Frankrig frem eller tilbage? Er der noget som helst positivt at sige om højre- og venstrepopulismen? Den slags spørgsmål med et selvkritisk perspektiv mangler desværre i bogen.

Peger De Gule Veste i Frankrig frem eller tilbage? Er der noget som helst positivt at sige om højre- og venstrepopulismen? Den slags spørgsmål med et selvkritisk perspektiv mangler desværre i bogen.

Jacob Ehrbahn

22. februar 2020

Den tyske filosof og sociolog Oskar Negt er meget klar i mælet i sin nye bog Dannelse og demokrati: »Demokrati er en livsform, der eksistentielt er afhængig af en udviklet dømmekraft.« Derfor er det nødvendigt, at borgerne livet igennem bliver opdraget til – og opdrager sig selv og hinanden til – at agere som kritiske og myndige mennesker. Demokratiet skal læres og praktiseres hver eneste dag for at blive levende. Demokrati er ikke primært karakteriseret ved at være et regelbaseret beslutningssystem og et politisk apparatur.

Negt, der er født i 1934, har som rådgiver for det store tyske fagforbund IG Metall igennem en årrække forsøgt at få fagbevægelsen til generobre og udvide sit »kulturpolitiske mandat«. Den faglige kamp handler nemlig ikke udelukkende om løn og arbejdsforhold, men om at levere samfundsudkast til et kapitalismekritisk og transnationalt demokrati.

Negt taler varmt om »fællesvæsenets etik« og skriver:

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Feenstra
  • Rasmus Knus
  • Eva Schwanenflügel
Erik Feenstra, Rasmus Knus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Uden erfaringer, teori og håb – ingen radikal samfundsmæssig forandring".

Det er næsten logik for dværghøns. For hvis man ikke tror på forandring, gør man jo heller intet for at realisere en given forandring. Og uden at gøre noget, sker der ingen forandring.

Men hvis mange tror på forandring, kan de mange få mange andre til at tro på forandring. Og da sker forandringen - men måske ikke uden en vis kamp.

Erwin Neutzsky-Wulff

Propaganda og censur. Nu kender jeg Information igen!

I kan slette så mange indlæg og brænde så mange bøger, I vil. Information er stødende for alle anstændige mennesker.

Erwin Neutzsky-Wulff

Hvor jeg forstår jer slet, I blege skygger
i vand, I ubeskrevne tavler,
som ene andre skygger avler,
som intet river ned, og intet bygger!

Hård er den frosne jord,
hårdt må den træde til,
som sætte vil
i den sit spor.

ERWIN NEUTZSKY-WULFF