Læsetid: 10 min.

Filosofihistoriens vildeste dannelsesprojekt

Nietzsche var radikal kulturkritikker, men ligesom han i sit eget liv sloges med at finde sig selv og det gode liv, handler hans filosofi langt hen ad vejen om dannelse til det gode liv. To nye Nietzsche-bøger – en stor biografi og hans værk om dannelse – er vidunderlig læsning
Kristendommen er livsfjendtlig. Overmennesket er helten. Gud er død ... Det er slogans som disse, der har bidraget til hans omdømme, så han i dag er kendt af enhver gymnasieelev. Her er han malet af Edvard Munch omkring 1906.

Kristendommen er livsfjendtlig. Overmennesket er helten. Gud er død ... Det er slogans som disse, der har bidraget til hans omdømme, så han i dag er kendt af enhver gymnasieelev. Her er han malet af Edvard Munch omkring 1906.

The Granger Collection

25. april 2020

Da han sindssyg, hjælpeløs og lam lå i sin seng den 25. august 1900 55 år gammel og om natten i sengelampens skær åndede ud for sidste gang, døde et enormt ekstraordinært menneske.

Undtagelsesmennesker er interessante, og undtagelsesmennesket Friedrich Nietzsche er måske den vildeste undtagelse, vi har set – filosofihistorisk og muligvis også, hvad angår levet liv. Han er nok den vredeste og mest radikale personlighed og tænker, der har stået på åndshistoriens store scene – mere kompromisløst provokerende ud ad en tangent og mere smadrende performer end nogen rockstjerne.

En minismagsprøve: »Jeg er ikke noget menneske, jeg er dynamit« (i Ecce Homo). »Kristendom er en romantisk hypokondri for dem, der er usikre på benene« (efterladt fragment).

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Anker Juul
  • Johnny Christiansen
  • Anders Olesen
  • Anders Reinholdt
Poul Anker Juul, Johnny Christiansen, Anders Olesen og Anders Reinholdt anbefalede denne artikel

Kommentarer

reza alimooti

Filosofien har oplevet mange stjerner. Nietzsche er absolut enestående. Den eneste, der kommer tæt på ham er den danske filosof Søren Kierkegaard, selvom han erklærer sig kristen.