Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ny bog: Kroppen og kapitalen er et forhold præget af vold og undertrykkelse

I flere hundrede år har kapitalen med statens velvillige hjælp forsøgt at tilpasse den menneskelige krop markedets logik. Men ifølge det marxistisk-feministiske koryfæ Silvia Federici vil det aldrig lykkes at fravriste kroppen den irreducible autonomi, der gør den til en evig base for oprør
Moderne Tider
9. maj 2020

For kapitalen er naturen en uundværlig, men besværlig fremmed, hvis uberegnelige impulser med videnskabens og teknologiens hjælp må tæmmes, så den kan integreres i markedets abstrakte verden af kvantificerbare og standardiserede enheder.

I en kapitalistisk økonomi tvinger konkurrencens upersonlige tvang virksomheder såvel som stater til at indrette samfundet ud fra ét enkelt princip: akkumulationen af rigdom i sin abstrakte form som penge. Alt der står i vejen må ofres, inklusive naturens genstridige autonomi, der blandt andet kommer til syne i årstidernes skiften, vejrets utilregnelighed og diverse organiske processers langsommelighed (dyr og planter skal have tid til at gro).

Historisk set har denne brydekamp med naturen blandt andet ledt til udskiftningen af vind- og vandkraft med kul og olie samt omfattende bioteknologisk manipulation med planter såvel som dyr.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her