Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Virkeligheden former sig let efter vores egne sympatier

Tysk antologi sætter fokus på fake news og alternative fakta hen over traditionelle faggrænser. Intentionen er fin, men de enkelte tekster burde tale mere med hinanden
USA’s præsident Donald Trump på vej til et pressemøde om coronavirussen – som han til at starte med afviste som fake news. En ny tysk antologi belyser fra en række forskellige fagfelter to spørgsmål, der hører til de mest centrale i debatten om fake news: Hvordan vores erkendelse af virkeligheden er stykket sammen og er påvirket af vores egne sympatier, og hvad dette betyder for vores væren i den.

USA’s præsident Donald Trump på vej til et pressemøde om coronavirussen – som han til at starte med afviste som fake news. En ny tysk antologi belyser fra en række forskellige fagfelter to spørgsmål, der hører til de mest centrale i debatten om fake news: Hvordan vores erkendelse af virkeligheden er stykket sammen og er påvirket af vores egne sympatier, og hvad dette betyder for vores væren i den.

Tom Brenner

Moderne Tider
18. april 2020

Hører man til dem, som går op i, hvordan virkeligheden bliver udlagt i vores fælles offentlighed, kan man kun hilse projektet fra de tyske universitetsfolk i Niedersachsen velkommen.

På universitetet i Vechta satte man sig for at blive klogere på fake news og alternative fakta og inviterede derfor en række kloge hoveder fra vidt forskellige discipliner til at reflektere over sagerne. Først til en forelæsningsrække og siden i en antologi, der nu foreligger under titlen Alternative Fakten, Fake News und Verwandtes (Alternative fakta, fake news og lignende).

Wilfried Kürschner (red.): Alternative Fakten, Fake News und Verwandtes. 224 sider. 34,90 euro. LIT Verlag.

Wilfried Kürschner (red.): Alternative Fakten, Fake News und Verwandtes. 224 sider. 34,90 euro. LIT Verlag.

At det er oplagt at hive et broget fagfelt ind, giver sig selv al den stund, at virkelighedsforvanskninger er et emne, som er både for stort og speget til at overlade til en enkelt disciplin alene.

Hvad politologen måtte overse, kan psykologen kaste lys over, mens historikeren og sågar teologen kan hæve emnet fra nutidens øjne og sætte sagerne i perspektiv. Det er den bærende tanke bag projektet fra Vechta.

Teologi og fake news

Umiddelbart kan man let gøre sig lystig over slægtskabet mellem teologi og alternative fakta. De hellige skrifter sparer i hvert fald ikke på vidtløftige beretninger om ’alternative’ begivenheder, og man kan let nå den konklusion, at enhver erkendelse af faktiske forhold først for alvor bliver relevant, når vi har vendt religionen ryggen.

Teologen Janine Redemann medgiver da også i sit bidrag, at teologien adskiller sig fra de empiriske videnskaber ved, at »den ikke genererer nogen fakta, men arbejder hermeneutisk og normativt«. Men som hun samtidig viser i sin interessante tekst, levnes der rigeligt plads til væsentlige spørgsmål om den praktiske, menneskelige virkeligheds beskaffenhed i den kristne lære.

Hos middelalderteologen Thomas Aquinas var det eksempelvis en klar præmis, at »virkeligheden er sådan, at den principielt er erkendelig for den menneskelige forstand, og at den menneskelige forstand … principielt er disponeret for virkelighedserkendelse«. Dermed er døren også åben for mange livtag med virkeligheden, som også i dag er yderst relevante.

Én ting er nemlig, at virkeligheden principielt er erkendelig, og at vi måtte være i stand til at erkende den. En helt anden ting er, hvordan den er det, og hvad dette betyder for vores væren i den. Disse to spørgsmål hører til de mest centrale i debatten om fake news, og i vores forsøg på at besvare dem kommer vi næppe uden om såvel normative som hermeneutiske hovedbrud.

Intellektuelle vesttyskere

Hvilken betydning har eksempelvis vores egne sympatier for det, vi ser og beretter om? Læser man historikeren Joachim Kuropkas bidrag til antologien med det spørgsmål in mente, lyder det korte svar: en hel del.

Kuropka gennemgår, hvordan toneangivende intellektuelle i Vesttyskland var med til at tegne et mildest talt misvisende billede af DDR-regimet. Selv om DDR’s overgreb på dets egne borgere var velkendte, holdt venligtsindede vesttyskere sig ikke tilbage fra at rose regimet. Især redaktørstaben omkring den velrenommerede avis Die Zeit bidrog hertil.

»Når det kommer til stykket, er meget i og ved DDR kun halvt så slemt, som jeg altid har forestillet mig,« skrev redaktøren Theo Sommer efter at have været på rundrejse i Østtyskland. Sommer anførte endvidere, at »det totalitære ved DDR ikke [er] altgennemtrængende«, og han roste det østtyske sociale system, som han mente, »i flere henseender stiller vores eget i skyggen«.

Rejserne var selvfølgelig nøje kontrollerede af det østtyske regime, og efter DDR’s sammenbrud har man i de åbnede arkiver kunnet læse, at det østtyske udenrigsministerium var yderst tilfreds med resultaterne fra de velkoreograferede rundture.

Kuropkas tekst er således en fin påmindelse om, at selv skarpsindige intellektuelle kan lade sig forføre, når de skal fortolke og beskrive den verden, de ser. Denne påmindelse bliver for alvor tragisk, når Kuropka fremhæver, at ingen af dem, han gennemgår i sin tekst, efterfølgende har vedkendt sig deres fejl. Hvis ikke blot fejlbarlighed, men også fortielse er et udbredt vilkår blandt de fremmeste intellektuelle, er der utvivlsomt langt til at kunne bekæmpe et fænomen som fake news.

En mindre rodebutik

Når man sammensætter en antologi, kan man gøre det på to måder. Enten kan man stikke et overordnet emne ud og bede folk sende det ind, de har på hjerte. Eller også kan man sende emnet ud og koordinere de enkelte bidrag, så de taler sammen og forholder sig til hinandens pointer. Den første løsning er nem, mens den sidste kræver et stort redaktionelt arbejde.

Alternative Fakten, Fake News und Verwandtes hører til i den første, nemme kategori, og det er ærgerligt. De i alt ti bidrag taler ikke rigtig sammen, men mest i øst og vest – og dét med svingende kvalitet. Så selv om projektet er velment og veloplagt, formår antologien ikke at hæve det til en grundig, tværfaglig debat og dialog om et ellers vigtigt emne.

Wilfried Kürschner (red.): Alternative Fakten, Fake News und Verwandtes. 224 sider. 34,90 euro. LIT Verlag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her